За втори пореден месец Националният осигурителен институт се подигра с хората, които бяха най-засегнати от кризата, причинена от пандемията на Коронавирус.

Миналия месец от НОИ не успяха да се справят с може би най-важната им задача – да изплатят обезщетенията на всички съкратени служители през месец Април. Това беше първата вълна на хора, които останаха без препитание заради Коронакризата.

В голямата си част те или бяха освободени по взаимно съгласие, или вече бяха ползвали обезщетение в последните 3 години. И в двата случая тези хора ще получават минималната сума за обезщетение – 9 лева на ден!

Важно е да се отбележи, че традиционно обезщетенията се изплащат 45 дни след съкращението на служителя! Нищо, че имаше извънредно положение, срокът не беше намален на 30 дни. В крайна сметка защо да се прави някаква промяна, която да е в подкрепа на най-уязвимите. Тук идва и моментът и да забележим, че НОИ не беше в състояние да изплати тези обезщетения дори и след 45 дни.

При близо 70 хиляди нови безработни, които трябваше да получат минимални обезщетения в средата на май, от НОИ обявиха две дати – 13-ти май и 29-ти май.

Абсолютно очаквано беше и провалът на Института през месец юни. Сега над 30 хиляди съкратени служители отново ще се чудят кога ще получат обезщетенията си. Без регламент, без критерии, без предварително обявление.

На 15-ти юни вместо да изплати сумите към всички регистрирани НОИ „вдига рамене“ и обявява втора дата – 30 юни. ДВА МЕСЕЦА не са достатъчни на Института, за да изплати полагащите се помощи на, отново да кажа, най-засегнатите хора в кризата.

В тази ситуация, когато вместо Държавата да е на мястото си и да изпълнява своите функции в подкрепа на българските граждани, определени институции като НОИ са точно на обратния полюс – абсолютни безхаберници, които най-вероятно, както колегите им от Търговския регистър, на края на годината ще вземат бонуси. Нищо, че в най-важния момент, когато обществото е имало нужда те да бъдат на най-високото възможно ниво, те са проспали всичко.

Призовавам министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, която е и член на Надзорния съвет на НОИ да предприеме незабавни мерки за справяне с кашата, която ръководството на Института забърква втори пореден месец.

Очевидно на управителя на НОИ Ивайло Иванов не му пука за тези близо 100 хиляди български граждани, които се чудят как да свържат двата края в следствие на Коронакризата. Затова трябва да си подаде оставката и да си ходи!

 

Автор: Дончо Златев, член на НИС на СДС