Д-р Георги Чалдъков

Катедра по анатомия и клетъчна биология, Медицински университет, Варна

Ако поискат напълно да размажат, да стъпчат и унищожат човека, да го   накажат с най-ужасното наказание, от което и най-страшният убиец би се разтреперил… то достатъчно е да придадат на работата му характер на пълна безполезност и безсмислица.

                          ФМ Достоевски, от „Записки от Мъртвия дом”

Университетите традиционно организират „Ден на отворените врати“ с цел да  запознаят обществеността за своите дейности и постижения. Обаче „На 20 май 2024 г. всички държавни български университети и част от частните висши училища няма да отворят врати. Призоваваме за разбиране и подкрепа от цялото българско общество и най-вече от студентите и докторантите. Нашите действия не са резултат от моментна емоция, а на дългогодишно потискано недоволство, превърнало се вече в оправдан гняв. За първи път след 1989 г. ние българските учени и университетски преподаватели ще предприемем ефективни протестни действия в навечерието на най-светлия празник – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.“ – част от писмото до държавните институции, подписано от 44 ректора на български университети.

Съветът на ректорите  и Синдикатите организират протестите, защото депутатите и министрите се правят, че знаят какво означава  dictum factum (речено сторино).  И настояват за крайно необходимото увеличение на заплатите на асистенти, доценти, професори, академици и работещите в администрация и други университетски звена.  Дадоха им, заложените в бюджета 39 милоина лева, но не им дадоха гласуваните в НС още 168 милиона. Сега политиците са вторачени в това кой да бъде депутат в НС и в европейския парламент, все места, където получаваните пари са несравнимо повече от тези на университетските преподаватели и учени. Политиците не разбират или  не искат да разберат, че интелектуалният елит на една страна е главният мотор на нейния просперитет, защото: „За унищожаването на която и да е нация не е нужна атомна бомба или използването на ракета с далечен обхват на действие. Трябва само снижаване качеството на образованието и науката. Пациентите умират от такива лекари. Сградите се рушат от такива инженери. Парите се губят от такива икономисти. Справедливостта изчезва от такива юристи. Крахът на образованието и науката това е крах на нацията“.  – урок за български политици, изнесен от Университета в град Стеленбош в ЮАР.

Да повторим – не, да мултиплицираме: Държава, която не подкрепя финансово и интелектуално Науката, Образованието и Културата (НОК) може лесно да бъде НОКаутирана. Подобно на казаното с откровена тъга от Гена Димитрова – prima donna assoluta: „Правих с Павароти „Джоконда”. На шансове в живота не съм по-долу от него, но той има по-голяма реклама, неговата кариера беше устроена, грижена кариера, докато моята я констатирам като една негрижена. Като една градина. Просто един богат глас, посяваш, работиш, но не правиш реклама. Отиваш, обираш плодовете, но идват другите, купуват от моите плодове, но реклама – не, аз се състезавах само с таланта си. Нация, която не подкрепя талантите си, е престъпница”. (Алфред Нобел да беше завещал награди и за изкуство, пак те нямаше да дойдат в България. Защото държавата не прави реклама и лобита за номиниране на безспорно талантливите ни творци.) Следователно, депутати, министри и президент, които не подкрепят  НОК са престъпници.   В „Аз, Роботът“ на Азък Азимов, един робот много искаше да стане Човек. Не съм чувал нещо такова от политикПолитиците се интересуват повече от Шампионската лига по футбол, отколкото от Българската лига по хипертония и Световната лига по хипертония. И вероятно не са и чували  за 18-тия World Hypertension Day, който е днес, 17 май 2024 – тема на Деня е: Measure Your Blood Pressure Accurately, Control It, and Live Longer.

Като слуша всичко това, Учителят каза: Докога така? (Magister dixit: Quousque eadem?) – кога най-после министри и депутати ще отговорят на този важен въпрос? Докога ще ги търпим „нашите“ политици? Италиански колеги ми казаха, че преди повече от 100 години великият Джузепе Верди излязъл начело на един народен протест и протестът победил. Сега, представете си нашите университетски преподаватели и учени, застанали начело на протестиращи българи – и протестът (ще) победи (ли?).

Ако държавата и бизнесът приоритетно инвестират много повече разбиране и финанси в Образованието и Здравеопазването, през 2030 г. можем да сме „по-образовани и по-здрави”, през 2040 г. – „още по-образовани и още по-здрави“. Така най-после България може да стане просперираща, уважавана и независима страна – българите също.

Благодарение на приоритетното инвестиране в НОК се родиха икономическите тигри в Сингапур, Япония, Южна Корея и Китай. А у нас тигрите са само на манежа в цирк „Балкански“ и в зоологическите градини.

Преди няколко години, по време на посещението си в България, президентът на Израел Шимон Перес ни даде съвет, който управляващите пропуснаха да осъзнаят: “Прогресът на света идва от научните лаборатории”. Един млад китайски колега ми разказа, че след 4-5 години работа в Япония и САЩ, веднага след проверката на летището в Шанхай, чиновниците от Националния научен институт, където е разположена „мозъчната банка на Китай”, го засичат и, докато се прибере в къщи, получава известие за назначение за ръководител на лаборатория в област на науката, в която е работил в чужбина. В последните 10–15 години и китайските премиери често казват: “Да възродим науката”. И Китай има най-високия процент на увеличаване на финансирането на научни изследвания – годишно с 18 % през последните 5 години. Докато българските бюджети за НОК са безотговорно ниски – това е показано с картина на Юлий Абрамович Ганф, публикувана през  1954 г. в съветското списание “Крокодил“:

Фискалната политика на България действа като „Продължаваме НОКаутирането на Държавата и Нацията“.  Все пак, имаме ембриони на надеждата: през април 2022 г. проф. Мартин Вечев се върна от чужбина и създаде първия в България Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), в който идват учени от цял свят да работят на световно ниво, като това в Massachusetts Institute of Technology  (MIT), Оксфорд, Цюрих и други елитни университети. Защо не, нали в мозъка-и-сърцето на България има много златни талантони. Които „обичат родината си, обаче не и държавата“. – думи на тези, които емигрират в напредналите страни, където трудът им е значително по-добре заплатен и качеството на живот е значимо по-високо. Докато страната ни не се превърне в място, на което хората идват, а не бягат от него, дотогава българите няма да сме удовлетворени от живота и работата си.

Важнослов: "Знаеш ли ти, че ще изминат векове и човечеството ще провъзгласи чрез устата на своята премъдрост и наука, че няма престъпление, а следователно няма и грях, а има само гладни. Нахрани ги, и тогава искай от тях добродетели! – ето какво ще напишат на знамето, което ще издигнат срещу тебе и с което ще бъде разрушен твоят храм“. ФМ Достоевски, от "Великият инквизитор"