Или кога ще преходи България?

Д-р Георги Чалдъков

 

      Най-лошото управление на политици, безкултурни или малокултурни,

      е комунистическото и демократическото.

 

       Започвам с една осъвременена част от публисето ми „Преходе????“, публикувано през ноември 2019 г.:

        В клетъчната патология има състояние, при което в кръвта циркулира достатъчно, даже изобилие от хормона инсулин, но той няма как да се свърже с рецепторите си (молекулни антени), защото те са скрити под повърхността на клетките. Така инсулинът няма възможност да вкара захарта (глюкоза) в клетките и да поддържа нивото на кръвната захар в нормални стойности. Настъпва захарен диабет тип 2 – болест с тежки последствия за здравето, ако не се открие и лекува навреме.

       Тези биомолекулни аспекти на диабета, пренесени в българската политика, звучат така: когато цялостните хора – и богати, и просветени (рецептата на  Уилям Гладстон) – не се допускат в управлението на държавата, настъпва политически диабет тип 30 – болест с тежки социални, образователни, културни и икономически последствия, ако не се открие и лекува навреме.

        Не, че ги няма цялостните българи, има ги, но на тях не се дава възможност за изяви в управлението на държавата. Докато „безкултурни или малокултурни“, непросветени-и-алчни българи се настаняват в парламента, министерствата и президентството.

Антиправителствени протести

        През есента на 1989 г. много българи, живели 45 години  агорафобично, излязоха възторжени на площадите и запяха „Комунизмът си отива“ и „45 години стигат, времето е наше!“. Демократично избраните правителства, обаче,  предадоха ценностите на възторга и обезвериха много българи. Така разбрахме, че сме били наивни участници в отвратителния сценарий на БКП и ДС за уж-отиващия-си-комунизъм.

        И песента се промени: от „45 години стигат, времето е наше!“ стана „30 години не стигат, времето е тяхно!“ Последваха протести през юни 1990 г., през 1996-1997 г. и през февруари, юни и юли 2013 г. Достигна се до сегашните, наближаващи три месеца, всекидневни протести и четири въстания в София – и протести без въстания в други български градове, както и на българи в чужбина. И на една социалистка, един демократичен българин и един  отровител в Европейския парламент.

         Безпокои ме, обаче, че много от днешните протестиращи  и въстаници ще разберат по-късно, че са били наивни участници в един  отровен сценарий за уж-отиващите-си-мутри.

Криптогенната същност и на протести-2020

         Уж са „граждански, мирни и морални“, а един от „Отровното трио“ – най-радикалният – все по-често изрича: „като вземем властта....“  Не знаем дали "Триото" ще защитава традиционните ни семейни – мъж-жена-деца – ценности? И още други неща не знаем, защото скрита е същността на протестите 1989 – 2020. Както и утопията на Отворените писма.

Отворени писма

      През 2014 г. 113 интелектуалци и политици пожелаха  „реабилитиране от българската общественост“ на Симеон Борисов Сакскобургготски – за целта поискаха да има институция, наричана "Българска корона".  По този повод един ляв историк и депутат, изрече: „Аз определям Симеон Втори като носител на равновесие. Като забрана да мразим. Като престиж пред очите на света.“ Историкът, обаче, забрави да запита: „Престиж ли е този същият Симеон за трапезата на българите, които той излъга 800 пъти за 4 години?“  По 200 лъжи на година – защо тогава наричате рафинираното му лицемерие „равновесие“ и „забрана да мразим“?

         През август 2020 г. големият режисьор Галин Стоев – директор на театъра в Тулуза, Франция – изпрати много интелигентно Отворено писмо до министър-председателя: "Обръщам се към Вас като гражданин. Артистът и човекът в мен трудно биха намерили пресечни точки с Вас. С това писмо се обръщам и към всички политици, които тайно или явно стоят зад Вашия проект за държавност. В България повече от месец се случва нещо. Нещо, което Вие явно не разбирате или по-скоро не можете да разберете....“

       Последва Писмо, подписано от 123 видни интелектуалци, включително Галин Стоев, но без не-по-малко-видните Райна Кабаиванска, арх. Христо Генчев, Антон Дончев, Стефан Цанев, д-р Николай Михайлов....  

       123-та поискаха незабавна оставка на премиера, правителството и прокурора. В Писмото е написано: „Заставаме срещу модела „Борисов-Доган-Пеевски“ и свързаната с него корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и до тежка криза на доверието в обществото...“   

  • Поканени са били над 370 известни интелектуалци. От тях, 39 приели да се подпишат, другите са съпътстващи – каза мой виден приятел.
  • Всичко е мимикрия на БКП и ДС, неокомунизъм, имитиращ демокрация – отвърнах му аз.
  • Премиерът няма да подаде оставка – казаха осемте изтребителя F-16 Block 70.

Важнослов     

      България ще преходи, когато декодираме четирите въпросителни на Апостола Левски. Когато престане да е жестоко асиметрична – образовани и неграмотни, бедни и богати, унизени граждани и корумпирани политици. Когато осъзнаем, че „най-лошото управление на политици, безкултурни или малокултурни, е комунистическото и демократическото“.*

        И разберем, че "когато парите сменят собствениците си" (леля Ванга), се сменят собствениците на властта и медиите. Това е отговорът на въпроса:

В чия полза (Cui bono) са протестите и отворените писма?

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

*Перифраза на “Най-лошото управление у народ безкултурен или малокултурен е демократическото.” – Стоян Михайловски, “Книга за българския народ”, 1897 г.