Странно ми е, че знайни и незнайни палячовци задават тъпи въпроси от медии и форуми: "какво иска протестът". Ама нямали хората конкретни искания.

Така е. Улицата има две стари колкото цивилизацията искания.

Справедливост и морал. Система от правила за нравствено поведение в обществото. Социална норма на справедливост. Нравственост.Етика в отношенията. Човечност, ако искате.

Моралът е основата на обществото.

Моралът е хигиена на ума и поведението, задължителни за публична личност.
Не арогантност, наглост, прехвърляне на отговорност и проблеми и обвиняване на обществото, че е тъпо и не разбира политиците.

Морално е когато си хванат в публична медийно оповестена и несъмнена издънка, да си отидеш тихо, а не да се надсмиваш над обществото с "ще подам оставка само ако премиерът ми поиска".

Морално е когато премиер е уличен със записи и снимки, разнищен от най сериозните съюзнически медии и опозорен пред колегите си политици да си отиде на секундата.

Морално е главен прокурор нарушил конституцията да подаде незабавно оставка.

Вижте, политиката е особено занятие. Политиката е изкуството да бъдеш джентълмен. Не цървул, а джентълмен. Този занаят изисква при нарушение на елементарна етика, дори само при съмнение за нередност да си отидеш от нея. Това е политиката като професионално занимание в една демокрация.

Както съм писал, само тъп старорежимен милиционер може да е така вкопчен във власта. В далаверата. В мушенгията, при това плюещ с присмех в лицето на гражданите си.
И това не се отнася само за ГЕРБ. Това ще е валидно за всеки наследил ги, демонстриращ това поведение.

Това иска Улицата.

Морал и Справедливост. И в двете или си възпитан да ги имаш, или ги нямаш.
Ако ги нямаш – бохчата, байно и обратно от дупкато, от която си изпълзял.
Две съвсем простички неща. И, надявам се, ще ги иска от всеки от тук нататък.

 

Автор: Тодор Георгиев

Тодор Георгиев е бивш заместник-кмет на Бургас. Собственик е на компанията TNS Shipping and Forwarding Co и един от първите, които се занимават с корабоплаване в България. Консултант е на международната организация БИНКО, която определя правилата на търговското корабоплаване по света.