Д-р Георги Чалдъков*

..... е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората. С Него не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За Образованието, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от Образование е най-голямото зло, което може да сполети човека“.

                                                Мигел де Сервантес, перифраза  от „Дон Кихот“

 

„Перфектният оратор“ Демостен (384-322 пр. Христа) е нарекъл „Филипики” своите изобличителни речи против Филип Македонски. Сега аз пиша Филипика срещу политическото нехайство за Образованието и Здравето на българите, водещо до невежество и болести – най-големите злини за една нация.

      И преди, и сега, големият въпрос е:Защо България е в парадоксалното положение да има поотделно талантливи деца, немалко учени и преподаватели на високо равнище, а резултатите от дейността на националната образователна и научна система да е незадоволителен”? Вижте много успешното представяне на български ученици на световните олимпиади по математика, физика, информатика и химия:

International Mathematical Olympiad (IMO):  6 място
International Physics Olympiad (IPhO):   4 място
International Olympiad in Informatics (IOI):  6 място
International Chemistry Olympiad (IChO):    5 място
European Girls' Mathematical Olympiad (EGMO):  2 място

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

        Благодарение на приоритетното инвестиране в Образованието и Науката се родиха икономическите тигри в Сингапур, Япония, Южна Корея и Китай.  А у нас тигрите са само на манежа в цирк „Балкански“ и в зоологическите градини.

       Любомъдри читателю, в корените на гръцките думи paidagogos и paideia и на английската education има „водаче­ство“. Във vates  (латинска дума за поет) – има "пророчество". В metanoia (гръцка дума за прошка) – има „промяна на мисленето”, „поука от грешката”. Затова учи­телите, учените, поетите и патриархът са водачи, пророци и спасители на нацията.

  Опасно е обаче държавното нехайство за Образованието и Науката. „Капитал” произлиза от латинската дума capita – глави, а не от мускули и олигарси. Един млад китайски колега ми разказа, че след 4-5 години работа в Япония  и САЩ, веднага след проверката на летището в Шанхай, чиновниците от Националния научен институт, където е разположена „мозъчната банка на Китай”, го засичат и докато се прибере в вкъщи, получава известие за назначение за ръководител на лаборатория в област на науката, в която е работил в чужбина. А новоизбраният председател на Съвета на ректорите  – невролог с престижен клиничен и научен профил – каза: “Eдин от основните приоритети на моя мандат би бил смяната на акцента от износ на наши студенти в чужбина.  Да накараме държавата да формира национална политика за привличане на чуждестранни студенти в България”. Аз му отговарих: “Българските студенти не са стока! Пазарното образование води до бакалнизация на университетите. Да потискаш и пречиш на придобиването на висше образование в чужбина след като българските университети сериозно изостават от световното ниво, е все едно да потискаш и пречиш на развитието на страната." Вижте картината – отнася се за „еволюцията на съвременния свят“, не само за „еволюцията на медицината“:

 

       Вече 33 години живеем в демокрация без меритокрация в Образованието и Науката. Подобно на Платон за управлението на държавата, най-добрата форма на управление (не само) на МОН е „аристокрацията на заслуги“, осъществявана от мъдрите и морални личности. Те са способни да намерят  отговори на големите въпроси:

  • Способни ли са хабилитираните през последните 45+33 години доценти, професори, член-кореспонденти и академици в България?
  • Пример за подражание ли са преподавателите за морала на студентите – взаимно да се уважават и обичатДа имат куража да преминават поне веднъж на червено по пътя на науката, за да направят своя зелена пътека в него? Да постигнат своите Еврика ефекти?
  • Докога ще се гледа на студентите като донори на пари, а не като реципиенти на знания и морал?
  • Студентът излиза ли от Alma mater studiorum наистина „нахранен със знания”, морал и общочовешки ценности? Знае ли великия смисъл на Sapere aude – има ли куража свободно да изразява мислите и идеите си? В статията „Създаване на по-добър лекар” (Building a Better Physician), публикувана на 5 април 2012 г. в New England Journal of Medicine, се посочва, че за създаването на по-добри лекари са необходими знания не само от биомедицинските науки, но и от науките за поведение и етика на човека, базирани на добродетели и професионализъм. Защото истинският университет е състояние на любознание, дух, разум и иновации.           

     Като слуша всичко това, Учителят каза: „За унищожаването на която и да е нация не е нужна атомна бомба или използването на ракета с далечен обхват на действие. Трябва само снижаване качеството на образованието и разрешаване да се преписва и лъже на изпити. Пациентите умират от такива лекари. Сградите се рушат от такива инженери. Парите се губят от такива икономисти. Справедливостта изчезва от такива юристи. Крахът на образованието, това е крах на нацията“. Това е написано на входа на един университет в град Стеленбош в ЮАР – знам го от д-р Харолд Сакс – професор по ендокринолия и адипобиология в Калифорнийския университет в  Лос Анджелис (UCLA) в САЩ.

              Това означава държавата и бизнесът да инвестират приоритетно много повече разбиране и пари в Образованието и Здравеопазването. Тогава, през 2033 г. ще бъдем „по-образовани и по-здрави”, през 2043 г. – „най-образовани и най-здрави“ в Европа.

_____________________________________________________________

* Доцент по хистология в Медицински унивeрситет-Варна, професор по клетъчна биология в Италия, Сърбия, Румъния и Япония, академик по сърдечносъдови науки (член на Международната академия на сърдечносъдови науки).