Рисунка: Професор Арх. Тодор Кръстев*

СВЕТИ НИКОЛА

Излязъл е буен вятър,

Буен вятър в Черно море,

Гимиджии Бога молят,

Бога молят, мене викат:

Дека да си Свет Никола.

Дека да си тук да дойдеш,

Да усмириш буен вятър.

Народна песен

Николай Мирликийски (6 декември 270–343 г.) е бил епископът на град Мира в областта Ликия (днешната азиатска част на Турция). Той е най-популярният Светец на християнската църква, почитан като Чудотворец – покровител на моряците и рибарите. Поверието казва, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на свети Никола – да я пази от бурите.

  От 1992 г. да пази и Бургас: през тази година Община Бургас избра свети Никола Чудотворец за патрон, покровител и защитник на града и неговите жители. Оттогава Никулден е празник на Бургас – спомням си първите фиести на площада пред Общината и вечерта в ресторанта на хотел „България“ – един безкраен коктейл, както щеше да каже Хемингуей. Нали си спомняте:

      Ако сте късметлия да живеете в Бургас като млад мъж, където и да отидете по-късно в живота си, той остава с вас, защото Бургас е един безкраен празник. – Ърнест Хемингуей, перифраза от  „Безкраен празник”

      През 1926 г.  бургазлиите са били 31 389, сега са 225 855 – и още толкова по света. „Светът е голям и бургазлии има навсякъде“ –  казва бургазлииката Магдалена Праматарова. Силата на бургазлиите, обаче, е свързана не с техния брой, а с разума и сантимента им и стимулираните от тях трудолюбие, свободолюбие и бохемство. Следователно, всички пътища водят не само към Рим, също така – и към Бургас (omnes viae Burgas ducunt).

       Едно от забележителните събития в Бургас се случва на 28 август 1938 г., когато министърът на просветата Николай Николаев открива Морското казино – най-посещаваното „училище“ в града до 1995 г., след което бе оставено на саморазрушаване. За да възкръсне на 26 и 27 март 2011 г. като Културен център с мултифункционални зали, кръстени на големите бургазлии Александър Георгиев – Коджакафалията, Георги Баев, Христо Фотев и Петя Дубарова.

       Кодът на кръчмарския ген на Бургас е заложен през 1879 г. от Нико Попов – първия кмет на града. Тогава в Бургас имало 1 200 къщи и 2 490 жители. Кметът е съветвал „по-будните да отварят повече заведения за масово хранене, които да улесняват и развеселяват хората, за да забравят петвековното робство“. Кметът просто е напомнил на бургазлиите: „радвайте се на всичко, което правите“ – joie de vivre!    

      Сигурен съм, че когато гларусите и чайките летят нависоко, в очите им – хиляди огледала над Бургас – се оглежда най-величествения християнски кръст в света, изграден от Моста– „Богориди“–„Фердинандова“ (бургаската Via Sacra) и „Александровска“ (Via Principalis) – може и от бургазлиите, които вървят по тях, но това само въображението на гларусите и чайките го знае.

*Благодаря, Тодоре, за красиво-нарисуваните бургаски поздрави и за разговора на двете риби пред очите на Града и на твоя Мост – ръкуване със Слънцето за "ДОБРО УТРО, БУРГАС!" – Града, най-хубав на Земята, както писа Христо Фотев. 

 

Бургаски твой,

Георги НИКОВ Чалдъков