Фалитът на „Лафка“ е една от горещите теми в последните седмици. Какво седи зад затварянето на веригата, която имаше няколко хиляди обекта в цялата страна?

Реално фалитът на „Лафка“ доведе до загубата на над 2100 работни места, коментира Николай Димитров от Асоциацията за защита на дребния бизнес в Бургас. Преди години той и колегите му бяха единствените в страната, които успяха да спрат инвазията на „Лафка“. За това и в момента Бургас е най-слабо засегнат от затварянето на веригата. Тук само 14 обекта са били на общински терени. А желанието на собствениците да завземат местата на дребния бизнес бяха и причината в Бургас да се стигне до съдебни дела.

„Това е голяма фирма, която разполага с ресурс, а искаше да вземе прехраната на малкия местен търговец, защото кандидатстваха за общинските позиции, които се отдават на по-нисък наем“, обясни Димитров. Разработени от малките търговци места са завзети от монополиста, който след това е наел търговците, но вече като работници.

„Времето показа, че те реално са преотдавали общински терени, скрити зад франчайза. Нашите опасения от преди години се потвърдиха. Те искаха да изземат общинските обекти, защото са на нисък наем – 100-150 лева на месец. При франчайза, който предлагат, те отдават обектите за 1000 лева и задължават търговеца да пазарува от конкретни контрагенти, посочени от тях. Това беше схемата на „Лафка“. Реално преотдаваха общински терени под формата на франчайз. Тук случиха на нас, ние им дадохме отпор с колегите и за това „Лафка“ не проби в Бургас“, обясни Димитров и допълни, че фалитът е бил очакван.

„Целият им франчайз беше структуриран лошо – увеличени цени, задължен си да зареждаш при определени доставчици, а бонусите на фирмите отиваха във собствениците на веригата, а не при търговеца“, коментира Николай Димитров. Той е категоричен, че подобен вид бизнес е за хора с малки възможности, които осигуряват прехраната на семейството си и не трябва да се окрупнява във вериги.

Според него обаче „Лафка“ ще се възроди под нова форма и това най-вероятно ще стане чрез вече одържавената лотария. „Със сигурност“ ще има фирма, която ще разпространява талоните и билетите на държавната лотария. Това няма да се случи само през тото пунктовете. Ако в града има 10 тото пункта, значи ще има и поне 50 павилиона, в които също ще се разпространява лотарията“, прогнозира Николай Димитров.