Неуспешният опит за преврат в Турция повлече след себе си поредица от събития, които предизвикаха разнопосочни коментари. Какво предизвика масовите арести, дали става въпрос за разчистване на сметки, или Ердоган просто следва предварително замислен план за ислямизацията на страната си? Анализ в три части на Огнян Марков.
 
Каква обаче всъщност е разликата между Ердоган и Гюлен?
 
Ето какво казва по този повод турският политолог Чанер Авер. “Гюлен е за това да се строят повече училища, а не джамии. При Ердоган е обратното: той иска повече джамии, а не училища.

Гюлен има своя концепция за поставянето на науката в ислямисткия контекст. Целта му не е да модернизира религията или да я напасва към новото време. Той се опитва да обоснове научно Корана и по този начин да го легитимира. Ердоган не придава такова значение на образованието. За него е важно да мобилизира масите, да ги обединява зад себе си и по този начин да разширява властта си.”

Да не забравяме и че движението на Гюлен цели десет години – от 2003 до 2013 г. подкрепяше изцяло вътрешната и външната политика на Ердоган. И че разколът между тях съвсем не е на принципна основа, а на чисто личността.

Общото между тях е едно - ислямът като ценностна система и едновременно с това начин на управление на обществото. Защото разликата между религиозния кемализъм на Ердоган и светския кемализъм на Гюлен, но в пълно съответствие с Корана, всъщност е малка.

Какво може да предстои?

То е очертано достатъчно ясно в книгата на бившия премиер на Турция Ахмет Давутоглу, между другото представена у нас на помпозна церемония не къде да е, а в Българската академия на науките през миналата година. В нея между другото се казва, че по времето на Османската империя, включваща в себе си и България, Румъния, Сърбия, Гърция, Хърватска, Босна и Херцеговина, още и Сирия, Ирак, Армения, част от Египет и цялото северно крайбрежие на Африка, народите там са преживели едва ли не велик културен и политически подем. Нещо, с което никой исторически просветен човек не може да се съгласи.

Основава се и на един от основните приоритетите на съвременната националната доктрина на Турция, разработена именно по време на управлението на Ердоган, според който се изисква не друго, а създаването на териториален пояс на сигурност около нея.

А докъде се простира този “пояс”, вече пояснява самият Ердоган – от Косово до Източна Тракия, тоест през територията на Македония, Гърция и България, аслед това - и в Сирия и Ирак. И това, може да се предположи, е само началото на реализацията на основната идея на неоосманизма – политическото завладяване на всички някогашни територии на Османската империя. Съответно и възстановяването на халифата със законите на шериата в него.

И тук може би е мястото да припомним едно друго изказване на Кемал Ататюрк, касаещо страната ни: “Бил съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция.”

Пълзящото възраждане на халифата,

преследвано от едноличния режим на Ердоган, обаче обезсмисля тези думи на бащата на турската нация.

Разбира се, сега реалностите са други, сравнени с тези, отпреди 600 години. А това, което наистина предстои да се случи е изразено в мнението турския политолог и колумнист Шахин Алпай: „Живеем в XXI век. Старите условия останаха в миналото. Упорстването в старите политики подкопава устоите на държавата. За да съхрани целостта и стабилитета си, Турция има нужда от създаване на нова република и свободна демокрация, отговаряща на стандартите на Европейския съюз.” 

 
 
Снимка: transmedia.bg