Коментар на бургаския общественик Пламен Янев

Изборите за народни представители на 4 април бяха изразяване на волята на хората за промяна. Така бургаският общественик Пламен Янев обобщи вота преди два дни. По думите му чрез гласовете си българските граждани са дали възможност на новите политически играчи.

„Ако тези партии, които в момента получиха вот на надеждата, се окажат същите като предишни, ще е пагубно за тях. Търпението на хората вече се изчерпа. Реформаторският блок преди време беше наказан, че излъга доверието на хората. На тези избори Патриотите бяха наказани, че излъгаха доверието на хората.

Сега ще видим дали новите опозиционери са си извадили поука от историята, или ще повторят грешките. Определено вотът на ГЕРБ се свива до едно твърдо ядро, както години наред беше БСП и едва ли ще се възстанови скоро, още повече заради стартиращото взаимно изяждане вътре в самата партия”, обясни Пламен Янев.

Той даде за пример партия ГЕРБ в Бургас. „Шестият в листата, Жечо Станков, който почти изнесе кампанията в града, донесе най-много гласове. Никой от хората, които са преди него обаче нямат достойнството да кажат, че му освобождават място, защото самите те не са заслужили.

Това показва все повече, че тези хора освен морал към своите избиратели, нямат и по между си такъв. Те нямат вътрешен реверанс към хора, които наистина са заслужили да бъдат в парламента. Това неименуемо ще се отрази на резултатите им на следващите избори”, смята Янев.

Според него не хората, които са излезли да урните, а политическият елит трябва да се запита защо гласуващите избраха шоумена Слави Трифонов и партията му „Има такъв народ”. „Резултатът на Трифонов може да се тълкува като партията, в която най-много хора повярваха, че е алтернатива. Донякъде това е така, защото в нея няма нито една стара муцуна.

За съжаление всички други алтернативи или са пълни с такива, или имат лоша история и не можаха да убедят хората, че няма да повторят това, което са правили, когато преди това са били в правителства като депутати. Трябва да е ясно, че хората вече търсят нещо изцяло ново – някой, който никога не ги е лъгал, не са си давали вота за него, а след това да са оставали разочаровани”, счита бургазлията.

Според него в никакъв случай политици и експерти не е трябвало да подценяват предизборната кампания на „Има такъв народ”.

 „Тя беше много обрана, но с много силни изяви, когато имаше такива като представянето на листата. Всичко беше много добре подбрано, без излишни ходове, без ходове, които да донесат загуба или отлив на гласове за Трифонов. Той влезе с един твърд процент, с който се движеше още при намерението си да създава партия и дори успя да надгради един-два процента от хора, които до последно са се колебаели дали да пуснат гласа си за една или две опозиционни партии”, коментира още Пламен Янев.

По думите му тепърва предстои да разберем смята ли Слави Трифонов да управлява или ще даде възможност на хора със знания, умения и опит да поемат управлението на България.

Какво е мнението на бургазлията за гласуващите извън граница, очаквайте след малко!

Снимка: Канал 3