Д-р Георги Чалдъков

              Пиши кратко, много кратко.

              Може още по-кратко!

               Янаки Петров, „Кредо“ от книгата „Урокът на цветята“

     

        Следвам примера на големия Поет и Приятел и пиша „кратко, много кратко“.  Това е опит (есе) за ефективна простота  – премахване на излишното според Мъри Гел-Ман – нобелист за физика-1969. Напомня на Микеланджело: „Да се направи скулптура и необходимо да се премахне ненужния материал“. И на Алберт Айнщайн: „Нещата трябва да са възможно най-опростени, но не и прости“.

              Започвам с Коледни мисли-и-чувства.

Ще родиш Син и ще го наречеш с името Иисус. (Лука 1: 31)

                                                                  И роди своя Син първенец. (Лука 2: 7)

 

И християнската вяра в Раждането – тъй като всеки човек носи у себе си Бога, всяко раждане е една Коледа – на латински „раждане“ е natus – оттук е коренът на думата „нация“. И различните модела за нация – южният залага на общите коре­ни – гени, епигени и меми (род, роден град, родина, религия) – в този модел сме и Ние, Българите. През изминалите години изпратихме млади таланти да правят наука в Япония, Италия, САЩ и Англия – и пак ос­тавихме най-добрата си ученичка в България – да увеличава демоса на страната – след Златан и Любомир, тя роди Гергана – още три Коледи!

    На английски Christmas идва от „Christ’s mass“ – литургия, меса за Христос. В България и други страни „Коледа“ и нейният дядо може да идват от латинската дума calendarum. Румънците имат коледни песни, наричани colinde – смисълът им е като този на нашите сурвакарски песни:

Сурва, сурва година,

по-малко лъжи и кражби от политиците догодина!

Неграмотните да се образоват.

Здравите да не болеят.

Болните да оздравеят.

Богатите да дареят.

Човек е душа, която си служи с тялото (Сократ)

Политиката (особено на "великите сили") е тяло, което няма душа. Политиката търси първо парата (Cherchez l'argent), след това – жената (Cherchez la femme).

За всичко хубаво, правено от човека, е необхо­димо poco di matto (малко лудост). И duende (душа, огън) – като тези в телата на андалузките момичета, танцуващи фламенко в метафорите на Федерико Гарсия Лорка.

Tit-for-tat  (взаимно разбирателство), като Live and let live (живей и остави другите да живеят), е много добро правило за човешки­те взаимодействия, в които Човек трябва първо да опита сът­рудничеството и да забрави, че има зъби и очи – прословутото „зъб – за зъб, око – за око“.

Опасното разминаване

Скоростта на (био)технологичната евристика (включително тази на ваксините за COVID-19) е по-голяма от скоростта на морала.

O COVID-19, o Big Pharma

И в България започна ваксинирането – една телевизионна шоу програма с патоса на манифестациите по време на комунизма. Пролетарии от всички страни, ваксинирайте се!

De profundis

.... Дано в настъпилата тишина
един-единствен гарван се обади,
за да ми каже истината.
Страшната!   Константин Павлов, „Славеите пеят“, 1957 г.

 

Мечтателен мазохизъм

Да празнуваш независимост, когато си бил винаги зависим (Румен Велев, режисьор в Бургас). Както и да гласуваш за Отровното трио–Мая М–Слави Т. Има такъв народ, който иска чалгокрация – жалко, много жалко за такъв народ.    

    Човек може да стане политик, но политик не може да стане човек.

    Времето на империите не е отминало, за съжаление на колониите.

    Разрухата на образованието и икономиката е част от неоколониалния сценарий на демокрацията в България.

     Ако не инвестираме приоритетно и дългосрочно в науката, образование и културата (НОК), България ще бъде нокаутирана.

Етичен закон

По време на мандатите им, депутати, министри, председатели на БАН, ректори и зам. ректори не се допускат до конкурси за доценти, професори, член-кореспонденти и академици.

В България има много звания с малко знания

Български принос в науката и принос в българската наука са коренно различни оценъчни критерии.

Да умреш или да забравиш да умреш?

Апоптоза (гръцки, отпадане) е програмирана клетъчна смърт – увредените клетки, включват генетичната си програма за смърт, самоубиват се. Така е при болестта на Алц­хаймер – мозъчни клетки, отговорни за паметта, умират и човек оглупява. Докато клетките забравят да умрат и неконтролирано се размножават при раковите болести. Да умреш или да забравиш да умреш – това е въпрос, адре­сиран и до българските политици. Предизборните им обещания са само мимикрия на точните отговори – неокомунизъм, имитиращ демокрация.

Проклятие

След години премиер на РБ да стане Л, като в Сърбия – каза един постмодерен антрополог и учител на български политици. Напомням му, чеОт твърде крайната свобода се поражда твърде голямо и твърде жестоко робство.“написано от Платон в „Държавата“.

Четете и се учете, ехидни суперлиберали

Науките за човешкото здраве и болести са много по-сложна материя‚ отколкото говоренето и писането за тях от политици и политически психолози – Дънинг-Крюгеровци, незнайковци, които си мислят, че знаят.

1989–2020     

Кафява, безкръвна, нежна, какви ли не „любовни“ епитети се дават на българската „революция“ – резултатът обаче е един: липса на положителна промяна на политическата парадигма. На върха на Прехода да не можеш да промениш парадигма­та означава слабост, липса на знания и кураж. И зависимост от наши и чужди сценаристи.

През 1987 г. проф. Мария-Дария Хаус от Канада ми каза, че ще имаме проблеми, ако безкритично послед­ваме модела на западното общество. Така ми каза и Мати Кин­дер – млад колега от Маастрихт, когато минавахме покрай една сграда на ЕС. Тогава не им повярвах. А сега се чудя да вярвам ли още, че белите лястовици на Homo empathicus reciprocans ще летят в многозвездното небе на обединена Европа?  

RSVP (répondez s’il-vous-plaît) – отговорете моля

От 2007 г. RSVP означава и „Resveratrol s’il-vous-plaît“ (резвератрол, моля). Защото в червеното вино има резвератрол, а „виното прави сърцето щастливо“ (гръцки, oinos euphrainei cardian).

ЧНГ (Честита Нова Година) от ГНЧ (Георги Ников Чалдъков)!

Наздраве!

 

 

Снимка: https://www.searchenginejournal.com/