Резултатът на „Демократична България“ на парламентарните избори се оказа неприятна изненада за твърдите привърженици и ръководството на коалицията. Картината не е толкова мрачна, убеден е обаче бившият кандидат за депутат и общественик Митко Иванов, който има по-различен прочит на изборните резултати. Иванов е един от категоричните сподвижници на т.нар. градска десница още от времето, в което различните формации не се бяха обединили в коалицията „Демократична България“.

 „Ако се върнем една година назад, тогава социолозите не даваха на „Демократична България“ дори да влезе в парламента. Истината е, че хората свикнаха с твърде бързия възход и решиха, че доброто ни представяне е даденост“, смята Иванов. През април обединението  атакува парламента с летящ старт от 302 280 гласа, през юли те скочиха на 345 331 и може би очакванията са били надграждането в подкрепата да продължи. Резултатът през ноември обаче е на половина.

„Настъпиха времена, в които буквално трябва да се борим за всеки един глас“, смята Митко Иванов. За него една от грешките е начинът на говорене и твърде политическият изказ на „Демократична България“. „Това отблъсква хората и те просто превключват на друга програма. Говорим за лексиката, иначе нивото трябва да е експертно, но да бъде поднесено в един много по-приемлив за публиката вид“, обясни Иванов.

Според него „Продължаваме промяната“ е партията, която е успяла да направи това по най-добрия начин. „Важно е да отбележим, че мнозинството в „Демократична България“ смята новата формация за братска. Ако си позволим една шега – двете заедно имаме прекрасен резултат от 32-33%“, коментира още Митко Иванов.

Когато се оценява представянето на „Демократична България“ не трябва да се забравя и, че за първи път обединението ще има възможност да участва в управлението на страната със собствени министри. „А това е най-добрата новина“, категоричен е той.