Стоян Чайков е член на Вело Царево. Велосипедът е негов начин на живот от години. Стоян е от хората, които буквално не слизат от велосипеда. Като колоездач обаче често се сблъска с проблеми, които за повечето от нас, които пък не слизаме от автомобилите, са далечни. От години велосипедисти искат нормативна промяна, която да задължи шофьорите да спазват дистанция от 1,5 метра при задминаване на колоездач. Публикуваме позицията на Стоян, защото смятаме, че в конфликтни ситуации трябва да се чуят всички гледни точки:

В битката между автомобила и велосипеда колоездачът е винаги губещ!

Миналата година бяха убити няколко колоездача, а други бяха ранени. За съжаление инцидентите по пътя придобиват заплашителни размери. Ако не си променим културата на пътя все повече колоездачи ще продължават да умират. Да, има индивиди и група от шофьори и колоездачи, които създават проблеми по пътищата, но техните действия не трябва да рефлектират върху мнозинството, които са стриктни.

Повечето държави предприемат мерки и изискват автомобилите да държат дистанция от 1,5 м при задминаване на колоездач. Не би било проблем да се приеме и у нас. За съжаление без адекватно обучение, което да бъде включено в обучението на автомобилистите, младите шофьори няма как да разберат какви биха били рисковете за колоездача. Подозираме, че държавата неглижира проблемите на все по-нарастващото колоездачно общество. Фундаменталният проблем е, че минималният контакт автомобил-велосипед може да донесе огромни последици за колоездача. Няма фиксирано решение или законодателна мярка, която да определя безопасността на колоездачите.

Практиките в много страни доказват, че има не малка възможност проблемите да се разрешат. За съжаление инфраструктурата на много от градовете в България не позволява създаването на велосипедни алеи, а и дори да има тази възможност, те се правят по възможно най-неправилния начин. Трябват задължителни законови мерки и стриктно съблюдаване за спазването им. 

За съжаление повечето от тези мерки се пишат на „коляно“. Те са напълно неадекватни и несъобразени с реалността.

Замислете се, хората на велосипеди могат да бъдат член на вашето семейство и те могат да не се завърнат, защото някой шофьор не ги е видял, засякъл ги е или им е отнел предимството. На велосипедиста трябва да се гледа като на човек, а не като на препятствие на пътя. Когато се споделя пътя представете си, че велосипедистът сте вие или някой, който познавате. За това следващият път като видите велосипедист, надявам се да видите човека, а не просто велосипед! 

Имах приятел, който загина докато караше велосипеда си, беше трагедия и не трябваше да се случва. Беше твърде млад за да умре! 

Лесно е докато караш автомобила да мислиш, че на теб това никога няма да ти се случи или пък на някой твой познат. Ние сме оставени на милостта на автомобилистите! Вие сте по-големи от нас, по-бързи от нас, ако се срещнем нашия шанс да оцелеем е нищожен. Всеки живот си струва няколкото секунди от вашето внимание. 

Моля, намалете и карайте разумно. Всичко може да се случи като караме велосипед -дупки, шахти дори и рязко отворена врата на спрял автомобил. Искаме когато наближите велосипедист да намалите и да го задминете на не по-малко от 1,5 м. 

Това е малко място за повече сигурност!