Спешни промени в законодателството могат да забавят кризата, която ни очаква. А че такава ще има, не трябва да се съмняваме, смята икономическият експерт Мика Зайкова. „Кризата сега започва. Ако някой си мисли, че инфлацията ще си замине ей тъй и че ръстът в цените на тока няма да се случи – това не е вярно“, заяви в Бургас Зайкова.

Според нея по-скъп ток ще плащат и битовите абонати, а и малкият бизнес. А причината за това е промяна в Закона за енергетиката от 2018 година. По принцип цената на тока се регулира от държавата, но в нея влизат два елемента, които не са регулирани, обяснява Мика Зайкова.

„Токът, който идва от централата е евтин. Но за да дойде от централата до клиентите, той минава през мрежата, т.е. през енергоразпределителните дружества и системния енергиен регулатор, които също имат разходи.“

 ЕРП-та и СЕО купуват електроенергия на свободния пазар. В момента прогнозната цена е 131 лв/мВтч, а очакванията са тя да достигне до 253 лв., което е ръст от 193%. „Този ръст ще влезе в т.нар. регулирана цена за следващия период“, предупреждава Мика Зайкова. Според нея единственият правилен ход е да се промени Закона за енергетиката и тази технологична енергия, която ЕРП-та и СЕО купуват да влезе в квотата на регулираните цени.

„Това не е само за бита, това е и за малкия бизнес. А малкият бизнес, който не си е намерил доставчик, купува електроенергия директно от борсата и тогава става страшно“, обясни още Зайкова.

Тя допълни също така, че страната ни е изключително енергоемка и ние харчим 3,6 пъти повече енергия за единица брутен вътрешен продукт, отколкото е средното за Европа. Това означава, че в българската себестойност на която и да е услуга, енергията е 3,6 пъти по-висока. „При това положение нещата наистина стават трагични“, допълва Мика Зайкова.

Според нея държавата трябва да извади от резерва и да пусне на пазара стоки от първа необходимост, които попадат в т.нар. малка кошница. По този начин цените ще паднат.

А за да се облекчи бизнесът, трябва да се изтегли срокът на регистрация и плащане на ДДС. Това обаче може да стане само със закон, което означава, че ни трябва работещ парламент, допълни още Мика Зайкова.