Накратко, благодарение на задължителното машинно гласуване след изборите вчера имаме: по-бързи резлутати, по-малко редене по опашки пред Районни избирателни комисии и по-малко невалидни гласове.

Преди вчерашния ден някои хора имаха опасения за изборите. Те се състояха в съмнения в „софтуера на машините“ и честността на вота, очаквания за технически проблеми и естествено в притеснения относно справянето си с устройствата. Повечето съмнения бяха опровергани, тъй като под един процент от машините в страната са дали някакъв дефект, а в секцията, в която аз бях заместник-председател на СИК отказали се от гласуване нямаше. След търпеливо обяснение дори най-възрастнтите граждани успяха да се справят за кратко време.

Гласуването на машина е добро за гласоподавателите, тъй като на машината няма вариант за недействителен глас, т.е всеки може да бъде спокоен, че не се е разходил напразно. То се отразява добре и на изборната администрация, тъй като съкращава значително работата й. За сравнение, протоколът, който трябва да се попълнина 4-ти април, беше около 20 страници, а снощи– едва 4. Подреждането на бюлетини по партии и преференции и тяхното броене сега се прави изцяло от машината, което пести време и свежда шанса за грешки до минимум. Разбира се, ако членовете на дадена комисия не вярват на „софтуера“ на машината си, те могат да съгласуват решението си и да преброят контролните разписки или иначе казано касовите бележки, които пускаме в кутията.

На тези избори нямаше голямо чакане пред зала „Бойчо Брънзов“. Резултатите бяха готови изцяло преди 05:00 часа на 12-ти юли докато на предни избори имаше чакащи до следобедните часове на следизбория ден. Така се пести време на членовете на СИК, РИК, полицията и общината, както и научаваме окончателните резултати много по-рано.