Всеки може да продължи заглавието. С изброяването на служби и служители във всички сфери на държавното управление и образованието, медии, общински власти и т.н. Не поименно, разбира се! Президентът Росен Плевнелиев ни информира за над 10 хиляди държавни чиновници в тези служби, които в различна степен оказват съпротива в борбата за демократични реформи и/или за премахване на всякакви остатъчни зависимости от болшевишкото комунистическо наследство. Нуждата от изучаването в нашите училища на същността на комунизма и неговото конкретно проявление в родната история е най-важната задача за моралното здраве на българската нация. И ако въпреки това темата със спорните учебници премина мимоходом през медиите, на 24 септември заинтересувани бургазлии се срещнаха в Експоцентър „Флора” с трима човека, които стоят в основата на променените учебници - да бъдат обективни и да не подменят истината с лъжи и манипулации, каквито опити се направиха през лятото.

         Проф. Евелина Келбечева, журналистите - писатели Христо Христов и Нася Кралевска(автор на книгата „Без заглавие”- рушители и строители на България) оказаха чест на малцина бургазлии и на ученици в Карнобат да разкажат предисторията за подготовката на учебниците. Продължиха с представянето на петото издание на книгата на Н. Кралевска. Разказите от първо лице се оказват най-добрият учебник-огледало на събитията след 1989 г. И то в една много интересна логическа връзка с комунистическия преврат от 9.09. 1944 г. насам. Повече за срещата в Бургас и Карнобат и хронология на събитията може да се прочете тук: https://www.desebg.com/knigi/4135-2019-09-26-18-17-19

      Най-хубавото  и значимото за ефекта на тези срещи е участието на ученици, които ще изучават от тази година историята на комунизма у нас. В Бургас преобладаваха ученици от Немска езикова гимназия, посрещани с бурни овации от присъстващите. Идеята на преподавателите по история и цивилизации В.Христова и по английски език П. Петрова е да направят съвместен урок за времето на комунизма с казус, който да представят на гостуващите в гимназията през октомври колеги от 119 –то училище София и езиковата гимназия  Хасково. Примерите за иновативни форми на усвояване на знания в това училище са твърде много. Въпросът сега е в по-масовото им и творческо прилагане от всички учители по история, както го прави и учителката Соня Христова в Карнобат.

       И тук идват поредицата въпроси, без отговор за сега. Защо РУО Бургас (Регионалното управление по образование) не подкрепи тази среща въпреки няколкократните призиви от организаторите да го направи? Защо учителите по история в града и областта не получиха персонални покани за среща с авторката на книгата, която най-добре ще подпомага техните уроци? Как ще обясняват на учениците натрапчивото доминиране в центъра на площад „Тройката” на т.н. паметник на съветската армия(ПСА)? - един от най-видните символи на тоталитарния съветски комунизъм у нас, построен в чест на Й.Сталин.

       Европейският парламент в резолюцията си от 19 септември т.г. осъжда всички прояви и пропагандата на тоталитарни идеологии в ЕС, като нацизма и сталинизма. Призовават се държавите членки да отбележат 23 август като Европейски ден за почитане на паметта на жертвите на тоталитарните режими на равнище ЕС и на национално ниво. Анализът на последиците от тоталитарните режими да залегне в учебните програми и учебниците на всички училища в ЕС.

      Макар бавно и  въпреки съпротивата, България  положи началото  на препоръката за изучаването на комунизма у нас.  Но тъй като идват избори, редно е гражданите да питат и кандидатите за местни политици – бъдещите съветници - какви инициативи ще предприемат на местно ниво по тази резолюция? Защото когато става дума за обучението и възпитанието на младите поколения да отстояват те своите граждански права и свободи, да пазят демокрацията  в Европа и родината, компромиси не трябва да има. Нито пък опити за подмяна на истината за същността на комунистическия тоталитаризъм.

Училището трябва да бъде храм на истината! И задачата на възрастните е да гарантират това с конкретни закони и правила за истинска декомунизация в образованието и държавното управление. Другото е демагогия и лавиране.

 

Бургас, 30 септември 2019 г