С милиарди хора, които в момента са затворени в домовете си, мнозина се питат колко дълго ще продължи карантината и какво ще се случи, когато се излезем от нея? Новите модели предполагат, че тази вълна от социално дистанциране е само първата фаза на дълга война, която може да продължи до 2022 година.

Към сряда, 25 март, над три милиарда души по света са блокирани по домомовете си и подложени на социално дистанциране. Близо 70 държави въведоха някаква мярка за задържане в къщи, от задължителни карантини, налагани от полицията или военните, до по-леки препоръки за изолация или комендантски час.

Индия, втората по население страна в света, въведе невероятни мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус. За 21 дни на цялото население на страната от 1,3 милиарда ще бъде забранено да напускат домовете си.

Докато ограничаването на милиарди хора до домовете им може ефективно да задуши острото разпространение на този нов вирус, сега се задават някои сериозни въпроси: Колко дълго ще трябва хората да останат в домовете си и да се изолират физически? Седмици? Месеца? Година? И дали пандемията ще избухне отново, когато се опитаме да се върнем към нормалното ежедневие?

Изключване на град в китайски стил

На 23 януари Китай в започна масова карантина, мащабите на която светът никога не беше виждал. Ухан, епицентърът на вирусното огнище и дом на над 11 милиона души, беше заключен. Транспортът в и извън града беше спрян. Първоначално на жителите беше забранено да напускат домовете си по друга причина, освен да придобият храна или лекарства.

Правилата в някои райони бяха по-строги от други, но с течение на дните мерките за изолация като цяло станаха по-агресивни. Доставчиците на храна поддържаха града жив, докато служители започнаха да извършват здравни проверки от врата до врата, изолирайки всеки с признаци на вируса.

Политиките за блокиране в Китай варираха, като най-крайните мерки бяха насочени към около 57 милиона души в провинция Хубей. В своя пик над 500 милиона души в Китай бяха засегнати от някаква политика на ограничение.

И може да е сработило ... засега.

На 19 март Китай съобщава за нула нови случаи на COVID-19 в страната. Все още се появяват малък брой случаи, но изглежда, че те са свързани с пътуващите, които се връщат от чужбина.

Сега какво?

След два месеца извънредни ограничения Китай много бавно премахва блокирането си. Зоните в провинция Хубей, които не са регистрирали нови случаи повече от две седмици, вече започнаха да облекчават изолацията и ограниченията за пътуване. Ако не се появят нови местни огнища на инфекция, град Ухан ще започне да премахва ограниченията за движение от 8 април .

Водещ екип за моделиране на инфекциозни болести, базиран в Imperial College London, сега предполага, че екстремните мерки за социално дистанциране в Китай са успешни за ограничаване на вируса. И има много ранни индикации, че първоначалните фази на отпускане на тези строги мерки не са възстановили местното вирусно разпространение.

Поне засега.

„Изследвайки връзката между движението в градовете и прогнозния брой на възпроизвеждането на заразата, ние забелязахме, че досега облекчаването на строгите мерки за социално дистанциране и възобновяването на икономическите дейности не доведе до често местно предаване на COVID-19 в Китай“, казва Хан Фу , съавтор на последния доклад на Imperial College London.

Китайските системи за социално наблюдение, обаче, не могат лесно да бъдат въведени по други места.

Стивън Райли, друг съавтор на новия доклад на Imperial College, потвърждава заключението на новия анализ, че поне досега Китай доказва, че облекчаващите екстремни мерки за социално дистанциране не водят веднага до връщане на вирусното предаване.

„Въпреки че не знаем какво ще се случи по-късно в Китай, този доклад показва, че много строго социално дистанциране може да бъде облекчено, след като ограничението е постигнато, без предаването да се върне в краткосрочен план“, казва Райли.

Големият въпрос, пред който е изправен останалият свят, тъй като милиарди се изолират, за да потиснат разпространението на вируса, е какво можем да научим от Китай? За съжаление, китайските системи за социално наблюдение, не могат лесно да бъдат въведени по други места.

Вземете например новата му система за цветни кодове за регулиране на движението на гражданите.

Системата стартира в началото на февруари в Ханджоу и присвоява на всички жители зелени, жълти или червени QR кодове чрез приложение за смартфони. Зелен QR код означава, че жителят е свободен да пътува и да се движи из града. От друга страна, жълто или червено означение означава, че човек трябва незабавно да докладва на властите и да се въведе под карантина.

Властите сканират QR кодове, докато хората се движат, от влизане в метрото до търговски центрове, всеки жител може да очаква непрекъснато да бъде помолен да представи телефона си за сканиране. Но как системата определя цветовите си обозначения?

Никой не е напълно наясно как точно приложението взема своите решения. Китайските власти без изненада не са напълно прозрачни по отношение на това какво може да превърне статуса на човек от зелено в жълто или червено. Предполага се, че данните, включително движенията на човек, продължителността, прекарана в известни райони с инфекции, и контакт с потенциални носители, се оценяват чрез някакъв автоматизиран алгоритъм, като цветният код на човек се актуализира в полунощ всяка вечер.

Колко време ще трябва да продължи карантината?

Първият въпрос, с който се сблъскват много правителства по света, е колко дълго ще трябва да бъдат въведени екстремни мерки за социално дистанциране?

Китай може да е успял да ограничи разпространението чрез изключително екстремни мерки, продължили около осем до 10 седмици. Дали други държави по света имат възможността или ще желаят да наложат такива строги мерки, тепърва предстои да се види.

Ново проучване на университета в Сидни моделира разпространението на COVID-19 в цяла Австралия и количествено определи пряката връзка между продължителността на тези остри мерки за социално дистанциране и процента от населението, което спазва правилата.

"Ако искаме да контролираме разпространението на COVID-19 - вместо да позволим на болестта да ни контролира - поне 80 процента от населението на Австралия трябва да спазва строги мерки за социално дистанциране в продължение на поне четири месеца", обяснява ръководството на проучването за новото моделиране , Михаил Прокопенко. "Въпреки това, ако 90 процента от населението спазва ограниченията, тогава продължителността може да бъде кратка от 13 до 14 седмици - което означава, че ако започнем утре, можем да очакваме контрол над COVID-19 до юли."

Може би най-фрапиращата констатация в изследването е разкритието, че ако по-малко от 70 процента от населението спазват практиките на социално дистанциране, пандемията не може да бъде потушена. Прокопенко предполага, че всякакви практики на социално дистанциране биха били „безплодни“, ако не бъдат възприети от достатъчно голям брой хора.

Марк Липшич, професор по епидемиология от Харвардския университет, е склонен да постави точна дата за това колко дълго трябва да продължи първоначалното силно социално дистанциране. Той предполага, че Китай може би успешно е надхвърлил разпространението след осем седмици, но мерките му са били крайни и той ги е стартирал преди здравната му система да стане значително стресирана.

„… В други градове в Китай, където здравната система никога не се е доближавала до срив, можете да извлечете много полза за шест до осем седмици на социално дистанциране“, заяви Липсич на неотдавнашна пресконференция. „Въпросът е сега, ако започнете социалното дистанциране, когато видите, че здравната ви система се срива, както се случи в Италия, и се опасявам, че това ще се случи в много части на САЩ, които изглежда не се справят с програмата все още, тогава това означава, че имате повече случаи в населението и че ще отнеме повече време, за да се сведе до нула. "

Вследствие на неотдавнашен туит от президента Доналд Тръмп, който твърди, че мерките за социално дистанциране в Съединените щати, трябва да започнат да се отпускат още в средата на април, хор от здравни експерти в цялата страна предупреди, че това е твърде скоро. Том Инглесби, експерт по епидемии и директор на Центъра за здравна сигурност Джон Хопкинс, представи тревожна картина за това какво може да се случи в Съединените щати, ако мерките за социална дистанция бъдат преждевременно отпуснати.

„Всеки, който предлага край на социалното дистанциране сега, трябва напълно да разбере как ще изглежда страната, ако го направим“, пише Инглесби в широка тема на Twitter . „COVID ще се разпространи широко, бързо, ужасно, може да убие потенциално милиони през следващата година с огромно социално и икономическо въздействие в цялата страна.“

Инглесби отбелязва, че има поне триседмично изоставане между започването на мерки за социално дистанциране и виждането на резултати в данните за предаване. Той посочва времевата линия на Ухан като добро доказателство за кривата на предаване, отнемаща няколко седмици, за да отговори на масирани мерки за социално дистанциране.

Затова изглежда все по-ясно, че ще трябва да се прилагат екстремни мерки за социално дистанциране за най-малко от един до три месеца, за да се потуши първоначалната вълна от инфекции.

Но какво се случва след това? Как може да се овладее вирусът за продължително време, което ще отнеме на учените да разработят ваксина и/или достатъчно хора да се заразят с вируса, за да установят минимум стаден имунитет?

Втората фаза

Как ще изглежда тази втора фаза е голяма загадка в момента и всяко правителство по света най-вероятно ще подходи към нещата по различен начин. Дори ако Китай успее да потуши втори скок през следващите месеци, никоя друга страна в света няма възможностите да въведе подобни агресивни методи за наблюдение.

Джулиет Кайем, бивш високопоставен служител по вътрешната сигурност, предполага, че ако успеем да преминем тази първа силна фаза на социално дистанциране и да ограничим разпространението, светът все пак ще изглежда много по-различен, тъй като ще започнат по-дългосрочни усилия за потушаване на заразата.

„На този етап тогава бихме могли да изолираме болните, да тестваме контактите им, да се грижим за тях в налични интензивни легла с налични респиратори, защото ще сме натрупали ресурси“, заяви наскоро Кайем пред NPR . „Ще изглежда и ще се усеща различно. Искам да кажа, че няма да се чувства нормално, защото тук-там ще има огнища и нещата няма дa се оправят веднага - но ние ще започнем ефективно да прилагаме стабилно усилие за потушаване, до момента в който започнем да разпространяваме ваксината"

Тревожното послание, озвучено от много експерти, е, че голяма част от истинската работа започва едва след като този остър вирусен пик бъде потиснат. За втората половина на 2020 г. ще е необходимо масово тестване и проследяване на контактите, за да се уловят и изолират нови случаи, тъй което ще спре ново разрастване на локални огнища.

„Ще ни е необходима система за скрининг на летищата, така че никой да не влезе в страната с болестта, без да бъде диагностициран и изолиран“, обяснява Том Инглесби , обсъждайки как трябва да бъде проведена втората фаза. „Ще ни е нужен серологичен тест, който може да бъде използван за идентифициране на заразените и оздравели вече и за да разберем колко разпространена е болестта в САЩ. Надяваме се, че терапиите са разработени и в количество, с което можем да лекуваме поне най-тежко болните пациенти със COVID. След като разполагаме с тези неща, ще бъде далеч по-малко рискован момент да направим равносметка на мерките за социално дистанциране и да разгледаме какво може постепенно да бъде намалено на принципа проба-грешка. Бихме научили повече за опита в Азия, докато се опитват да го направят. “

Влиятелен модел от Imperial College London миналата седмица разкри, че може да се наложи да се изключат периодично активните мерки за социално дистанциране и да продължат през следващите 18 месеца, докато не се разработи ваксина и се появи масов имунитет. По-скорошен модел , произведен от Марк Липшич и неговия екип от училището за обществено здраве в Харвард ТАН Чан и фокусиран по-конкретно върху Съединените щати, стигна до подобно заключение.

„... общата продължителност на епидемията SARS-CoV-2 може да продължи до 2022 година“

Този модел потвърждава, че ако острата фаза на социално дистанциране не бъде последвана от всеобхватно наблюдение, надзор и интервенции, пикът на епидемията в Съединените щати просто ще се върне през есента. Изследването предупреждава, че настъпването на епидемичния пик в зимно време може в крайна сметка да влоши преносимостта, тъй като все още не е ясно дали вирусът се разпространява по-бързо през по-студените сезони.

Един от най-лошите сценарии, представен в новия модел на Харвард, е епидемията, която се разпростира през 2022 г. Този сценарий се основава на текущите нива на услуги за критична грижа в Съединените щати.

„Продължителността на времето между мерките за дистанциране се увеличава, тъй като епидемията продължава, тъй като натрупването на имунитет сред населението забавя възраждането на инфекцията“, предполага проучването . „При сегашните способности за критична грижа обаче общата продължителност на епидемията SARS-CoV-2 може да продължи до 2022 г., като се изискват мерки за дистанциране между 25% (за зимно време R0 = 2 и сезонност) и 70% (за зимно време R0 = 2,5 и без сезонност) от онова време. “

Крайните заключения не са точно успокояващи, но проучването отбелязва, че огромен брой променливи биха могли да предложат повече положителни резултати. Този модел не взема предвид разработването на нови лечения, нови методи за проследяване и тестване или дори вероятността вируса да изчезне.

„Новите лекарства, ваксини или други интервенции като агресивно проследяване на контакт и карантина - непрактично сега на много места, но по-практично, след като броя на случаите бъде намален и мащабът на тестовете - биха могли да облекчат необходимостта от строго социално дистанциране, за да се поддържа контрол на епидемията , “Заключава проучването.

Дългият път
И така, кога всичко ще свърши? Кога ще можете спокойно да напуснете къщата си и да се върнете към някакъв вид нормални дейности?

За съжаление няма прост успокояващ отговор на този въпрос, и въпреки че това ще приключи в някакъв момент в бъдеще, той все още може да е на поне 12 до 18 месеца. В последния си брифинг за медиите генералният директор на СЗО Тедрос повтори послание, което в момента се опитва да съобщи на много страни в момента - тези първоначални мерки за блокиране са за закупуване на време за установяване на по-широки системи за контрол и облекчаване на натиска върху здравните агенции.

"... сами по себе си тези мерки няма да потушат епидемиите", казва генералният директор Тедрос. „Смисълът на тези действия е да се даде възможност за по-прецизни и целенасочени мерки, необходими за спиране на предаването и спасяване на живота. Призоваваме всички страни, които са въвели т. Нар. Мерки за блокиране, да използват това време за атака на вируса. Създадохте втори прозорец на възможности. Въпросът е как ще го използвате?”

 

Източник: https://newatlas.com/…/coronavirus-social-distancing-how-l…/

Превод: Симеон Стайков