Комбинация от ограничения, предупреждения и стимули създадоха предпоставка за ограничаване на опасността от нови огнища на COVID през периода на Китайската Нова Година

Китайската Нова Година настъпи на 12ти февруари. Традиционно този период е свързан с поне седмична почивка, пътувания и семейни събирания; за стотици милиони китайци работещи далеч от родните си места поредицата от официални почивни дни е единствена в годината възможност да прекарат време с близките си, а за много други – да пътуват за по-дълго време. Пътуванията през този период често са наричани „най-голямата ежегодна човешка миграция“.

Това „завръщане вкъщи“ е от най-голяма важност за т.нар. работници-мигранти, основно заети е областта на строителството, производството и услугите, които често издържат деца и родители останали по родните им места в централните и западни провинции главно с работа в големите градове в крайбрежните източни региони. Тази година много от тях не успяха да осъществят това традиционно пътуване. Някои от тях – за втора поредна година.

Първите специални мерки в държавата в началото на пандемията от COVID-19 през 2020 започнаха внезапно, бяха изключително строги и съвпаднаха с началото на предишната китайска година, което създаде многобройни усложнения, осуети предстоящи и усложни вече започнали пътувания. Данните за току-що завършилия празничен период показват спад на пътуванията от 76.4% в сравнение в 2019 и от 43.1% - в сравнение с 2020. Какво стимулира толкова китайци да останат на място? Предпазливост, но също и различни инициативи от страна на властите и бизнеса.

Спадът бе планиран, но тази година, за разлика от миналата, той не беше плод на директни забрани и „затворени“ населени места. Китай избра гъвкав подход и остава в режим на повишена готовност, след като в последните месеци на 2020 имаше няколко огнища на местно предаване на вируса, които бяха бързо и агресивно проконтролирани – с тестване на населението на цели градове (11 милионния град Чиндао) и налагане на локдауни в определени населени места (например за двумилионен град след идентифициране на 13 заразени), с подробно проследяване на контактите на установените вирусоносители и поставянето им под строга централна карантина. Повечето нови случаи в Китай са т.нар. „вносни“ такива – хора пристигащи от чужди държави, което на този етап са основно завръщащи се китайски граждани, и ограничен брой чужденци. Те автоматично подлежат на карантина и неколкократни тестове след пристигането си, и то след сложна процедура преди изобщо да им бъде позволено да отпътуват към Китай от релевантни китайски посолства и консулства.

По отношение на местните заразявания, мерките за карантина на вирусоносителите и тези, които са били в контакт с тях са изключително строги, и се състоят от поне 14 дневна карантина в опредена от властите локация, потенциално последвана от „домашно наблюдение“ от още седем или 14 дни. Напускащите зони с висока или средна опасност (определена от броя болни или преносители след масово тестване на населението) трудно биха могли да пътуват и дори след негативен тест биха могли да бъдат поставени под карантина когато достигнат дестинацията си. Пътуващите между зони с ниско ниво на опасност (т.е. без случаи на местно заразяване в рамките на определен период) трябва да представят негативен тест със скорошна дата при пътуване и в двете посоки.  Масовите пътувания дори между зони без отчетени случаи представляват потенциална, макар и теоретична, опасност, и затова властите предприеха инициативи да мотивират поне част от населението да остане там където е. Данните показват успех на тази инициатива и в двете й измерения – солиден спад на броя пътувания в сравнение с предишни години, и за момента минимален брой новозаразени, като статуса на трите зони с високо ниво на опасност – локации в провинциите Хъбей и Хейлундзиан беше променен на „ниско ниво на риск“ през първия работен ден на Новата Година на Вола.

На централно ниво, тази година властите не наложиха забрани за пътуване, но препоръчаха хората да останат там, където работят и да се избягват „незадължителни“ пътувания, подчертавайки, че това би бил принос към борбата с епидемията. На по-ниско, местно ниво обаче, властите, особено в бедни региони, които имат по-ограничени ресурси и биха имали трудности да се справят с потенциални нови огнища на заразяване, предприеха по-сериозни мерки да предотвратят такива „завръщания вкъщи“ – чрез предварително обявяване на по-строги от централните мерки - задължителни карантини, по-дългосрочни наблюдения и изискване на допълнителни документи.

Това естествено се отразява непропорционално негативно точно на тези, които работят цяла година надалеч, за да издържат семействата си и да могат да прекарат няколко дни с тях – работниците-мигранти - те отново не са в позиция да се възползват от успехите на китайската икономика и успехите в борбата с вируса, въпреки че все още точно те са един от двигателите на икономиката.

Ето няколко за успешни инициативи: Ханджоу раздаде по 1000 юана (около 130 евро) на работниците-мигранти, които избират да останат в града. Компании в няколко провинции също предложиха кеш, а други – възможности за почасова работа, различни субсидии, безплатна храна и ваучери или кратки организирани пътувания в региона, за да мотивират на жителите си да не пътуват. Отделни градове предлагат субсидии и на бизнеса, за да ресторанти и магазини останат отворени, предлагат безплатни зимни образователни „лагери“ за деца, и намалени болнични такси за профилактични прегледи.

Пример за положителните резултати е, че 34 милиона китайци отидоха на кино през първия ден от новата година, което доведе до рекорден еднодневен бокс офис от 1.7 милиарда юана (около 216 млн. евро). За цялата първа седмица на годината на Вола бокс офиса възлиза на  около осем милиарда юана (или един милиард евро) – което е сума сравнима със щатския бокс офис за цялата 2020.

Други стимули хората да останат по местата си включваха и безплатен мобилен интернет, безплатен достъп до видео платформи и електронни книги – т.е. виртуалните забавления остават релевантни и привлекателни дори след година на ограничения.

Според данни на платформата за резервации Ctrip, през почивните дни около празника броя резервации на билетите за туристически атракции закупени от потребители географски близо до тях се е повишил над 300%, а 60% от хотелските резервациите са били 4 и 5 звездни – примери, че потребителите все така имат нужда от забавления и почивка, но предпазливо избират да ги осъществят в градовете, в които живеят.

Въпреки, че има спад на отчетените разходи за пазаруване и храна в този период в сравнение с последната година неповлияна от COVID (2019), в рамките на ограничени опции, е впечатляващо, че той е не е особено значим – 821 млрд. юана тази година (около 100 млрд. евро) с/у малко над един трилион юана за 2019.

Въпреки че след десетилетия на ежегоден растеж, дефиниращ китайското чудо и легитимността на партията, централните власти не поставиха икономически цели за растеж на икономиката през 2020, а вместо това приоритизираха агресивни мерки за справяне с епидемията, Китай е единствената от големите световни икономики, която отбеляза растеж през 2020 – 2,3%. През летните месеци и преди да се появят няколко огнища на местно предадени инфекции, властите и туристическия сектор усилено работеха за стимулиране на възстановяването му с различни промоции и събития.

Страната остава до голяма степен затворена за много чужди граждани – абсолютно затворена за всички граждани на няколко държави (като Русия, Франция и Канада), и практически затворена за всички чуждестранни студенти извън пределите на Китай.

Относно ваксинациите, по данни от средата на февруари, до момента в Китай са осъществени над 40 милиона ваксинации за Covid-19; прилага се приоритетно ваксината на SinoPharm, а тези на SinoVac и CanSinoBIO са одобрени за ограничена употреба.  Ваксинациите са безплатни за гражданите на Китай, одобрени са осем ваксини – четири за общо приложение, и четири - за ограничено.

Данните за ефективността на различните ваксини идват основно от други държави, в които те са били използвани по-дълго отколкото в Китай  и данните са различни според различни източници - според бразилско проучване ваксината на SinoVac има ефективност от 80%. Проучване от ОАЕ показва ефективност от 86% за ваксината разработена от SinoParm. Данните от двете проучвания, показват, че и двете ваксини са ефективни за предотвратяване на тежки симптоми на заболяването. Ваксината на SinoPharm изглежда е по-ефективна в предотвратяването на заразяване.  До края на 2021 г. се очаква да бъдат произведени над 18 милиарда ваксини.

Към момента все още няма ясна времева рамка за ваксинация на чужди граждани в Китай – но на местно ниво тези от тях, които са класифицирани сред приоритетните групи за ваксинация могат да се регистрират за нея през компаниите за която работят. До момента официалната статистика за континентален Китай е общо 101,669 заразени, и  4,928 починали от началото на пандемията. Капацитета за CO е повече от 15 млн. на ден. Ваксинациите се извършват поетапно, като първо се ваксинират т.нар. високорискови групи – освен работещите на първа линия те включват и тези в сферата на обществените услуги, транспорта и логистиката. Властите очакват, че през втората половина на 2021 всички желаещи ще могат да се ваксинират, и тогава ще започне и изграждането на стаден имунитет.

По темата за стадата, новата китайска година е тази на Вола. Извън езотеричните хилядолетни идеи за характеристиките на 12-те животни, които „управляват“ всяка година, китайския президент в речта си в навечерието на новата година спомена традиционни волски характеристики, и как те биха полезни през предстоящата година - в китайската култура (и не само) воловете са символ на трудолюбие, напредък, търпение, отдаденост, безкористност и сила – както и липса на страх от неизвестното и принос към общото благо. Без да са вълнуващи или оптимистични, изглежда, че това са качествата, върху които всеки трябва да работи през следващите месеци.

 

Автор: Асен Велинов