Чудех се с какво да продължа темата за позора на последните 30 години. И пак да напомня - по Фьодор Чаадаев - перифразирано от мен: „България - след 1944 год. е мрачна панихида на Свободата - а след 1990 год. - криминално престъпление!“

Чудех се с каква тема да продължа?  Дали с Ненужния Оперетен т.нар. Щаб (НОЩ) и импотентното ръководене на кризата  до степен разпад на държавата?

Дали -  Покрай европейското по футбол – се сетих за мерзката и мръсна крадлива история с Национални педиатрични Болници – още от 2005 год. Питах петима приятели, журналисти при това, какво им говори името Пиер-Паоло Черани  .Двама казаха че е май Италиански футболист, един каза че му звучи като да е някой естраден певец от Сан Ремо и двама без да се замислят казаха, че сигурно е нещо свързано с мафия. Не че го познават, но така си мислят.Е, спрелия часовник два пъти в денонощието абсолютно точно показва времето. И тези познаха! Мафията и „националната“ детска болница!!

Дали да продължа,  си помислих  и за дебилите - неграмотници, екоспекуланти, екошмекери и екомерзавци,екокариеристи – ненаправили и за един мангър (на турски – мангър – пукнат грош И до Мангъров ще стигнем) добро като природизащитници,но и вредили, пречили саботирали с всичко каквото могат борбата за очистване  градската среда от Радон и алфа радиация,  фини прахови частици…  И болни за власт като капак! Като стана въпрос за мангър – та се сетих и за тия с титли, за които – ясно е как са ги взели, но не е ясно, аджеба, как са завършили осми клас…

Но!!! Гледах по ютуб г-н Трифонов – за приоритетите на новата изпълнителна власт – и - ха!! Хеликоптери за медицински и спасителни цели!( На 19мин и и 26 сек от изказването). Колкото трябва!

                Е!!! Дойдохме си на думата след 30 години и след N опити да възобновя темата започната от мен още през 1992 год.!! За съжаление – пред поразителни идиоти, които балканската, байганювската политика, тънки сметки, безгръбначност и некомпетентност беше и е  тапосала на позиции да взимат важни решения за всички нас. Десижън мейкъри, по новому. Неизчегъркваеми !

И така: запомнете абревиатурата E.M.S. важно, няколко пъти ще стане въпрос за това. Също и Авиоремонтен завод Г.Бенковски – Пловдив – сегашното Авионамс, което ту изскача – ту се скрива покрай банковата катастрофа с КТБ!

Годината е както казах – 1992. Управлението на СДС е в пълен разпад. Държавността е насипно състояние.

 Личните ми връзки с висши военни от САЩ и Израел не са за пренебрегване и става въпрос за сериозни неща – а не внос на фурми, катарски пари и мухлясала царевица  и танкери с нефт наполовина пълни с вода.

Благодарение на един от малкото сериозни (и нормални!) хора в т.нар. координационен съвет на СДС  - Иван Ценов, се свързах с министрите Сталийски и Соколов и независимо от тяхната очебийна некомпетентност (а също и с други лица от цивилния сектор – за които ще стане въпрос по нататък) – да уговоря срещи както следва – с полковник Антоан Лахад, Генерал Ицхак Гева и полковник Мак Гибсън.

Ключови лица – не само като експерти на високо референтно ниво (ех, как само се спекулира с туй „експерти“ в България!) – но и като хора които взимат важни решения самостоятелно – и чиито решения имат влияние и върху други важни структури на национално и наднационално ниво в сектора на авиационната аквизиция  и логистиката, инфраструктурата на експлоатацията на хеликоптери – на всякакво ниво и приложение – от целите на военни операции, интеграция с правоохранителните ведомства (по бандитски наричани с привнесения съветско-руски израз „силови“ ведомства) използването им в контекста на  E.M.S. -  Еmergency Мedical Сervices Спешна Медицинска Помощ(!) – любима дъвка на всякакъв сорт неуки, необразовани и с нулев опит некомпетентници!

След серия предварителни разговори се стигна до предполагаемо ползотворен тур преговори. И така – на пети октомври 1992 год. получавам факс от МО и срещите са уговорени – в няколко министерства и в частния сектор – който също утилизира хеликоптери.

На 08.10. 1992 в пълен състав и придружени от единствения нормален член на парламентарната комисия по сигурност и отбрана!

 Това е времето след т.нар. „Боянски Ливади“  когато т.нар.президент Желев извън всякакъв политически – дори човешки морал  уж с добри намерения атакува заспалия на волана на изпълнителната власт Ф. Димитров. Властта е в насипно състояние и всякакви келепирджии са подушили изтичащата кръв на крехката държавност!!! И ще заръфат така, че трийсе години няма да спрат! Докато не оглозгат и не опоскат всичко!

След кратка сърдечна среща с министър Сталийски който ни прие радушно, както е протоколното клише за такива случаи …но за съжаление не откликнахме на хм… интереса му към една течна субстанция, особено сутрин рано – тръгнахме за МО2.

                Срещата с военното министерство беше интересна безспорно, след неколкократно объркване на имена, фамилии, длъжности, чинове и т.н. от страна една секретарка – нищо чудно -  и моето име неколкократно е бъркано особено в англоезични протоколи.

Както виждате – военното ведомство получи ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЩЕДРО, ПОДЧЕРТАВАМ – ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЩЕДРО ПРЕДЛОЖЕНИЕ относно отбранителната промишленост! И то не от посредници, комисионери, крадливи агенти на влияние и обикновени мерзавци…а директно от хората които взимат решение!

Това предложение за създаване на регионален авиоремонтен център на Белл Текстрон на базата на авиоремонтния завод в Пловдив е мисля най сериозното голямо и щедро предложение към българската отбранителна Индустрия! Влезте в Интернет и вижте колко хеликоптери Bell има във въоръжените сили на страните от централна Европа, бивша Югославия, Албания и страните на НАТО около нас. И колко още в цивилния и частния сектор!

Полковник Гибсън представи модела  BELL 412 – С НЕГОВИТЕ ПОТЕНЦИАЛНИ ВЪЗМОЖНОТИ – ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА E.M.S. Еmergency Мedical Сervices  - Спешна Медицинска Помощ

                Същевременно получих номера на, като ми го представиха – лицето което в МЗ отговаряло за реорганизацията и модернизацията на спешната помощ. Не споменавам име, защото лицето с което се свързах по тлф. – арогантен невежа не вдяна нито дума от казаното, не се представи и каза, че това „не е на дневен ред“и че темата не представлява интерес. Така че не съм сигурен с кого точно съм говорил в този хаос!

Ето какво исках да обсъдя с този глупак!!

                Доболничната критическа помощ – особено в условия на масов травматизъм и неотложни нужди е специфична – както по отношение на честотата на инцидентите – така и  по отношение на географски общо казано особености – разпределение на болници в които има или може да се разгърнат пълноценни травма центове, ВАЖНО – времето за транспортиране в съществуващата (или създадена?) „травма мрежа“ . Също така е важно да вземем под внимание – ползата, възможностите и квалификациите на медицинските спешни екипи – независимо от метода за транспорта за евакуация!

Ефективна Хеликоптерна E.M.S. (H.E.M.S.!) – в крайна сметка зависи от ефективна оперативност, целеви протоколи (алгоритми, за да няма туткане и медийни маймунджилъци , брифинги и поява на среднощен Щирлиц с черно мундирче със сърмени пагончета ), ефикасен и отработен в комплексни интегрирани учения управление на съответните клиники, центове, болници и постоянен оперативен контрол на зависимата, свързана с експлоатацията на хеликоптери E.M.S. (H.E.M.S.!).

Болницата Ихилов в центъра на Тел-Авив, с хелипада на покрива на хирургическия корпус!

Да се обсъди възможността (въобще има ли такава!)  за построяване на хелипадове (хеликоптерни площадки) на покривите на Пирогов, Бургаската болница – (като най натоварена с оглед капацитет/контингент) през лятото, а също о други, предложени от МЗ болници…възможност и измерване времето за транспорт от други места, отработване на ситуации – наводнения, промишлени аварии, пожари – да се установи точната ефективност/необходимост от E.M.S., защото, пак повтарям това не е „разходка с лодка“. Там, където не може да се конструира хелипад на покрива на болницата – може (за Бургас и Варна, предположително) - на плажа да се разгърне за нула време огромно платно (Ahidatex). Да добавя! При отлична организация и отработен протокол – трасе, екип, действия …ефикасността  е огромна!

Последното - показано на демо 2013 год. на срещата във Варна.

 …Поканих от МЗ и от ДАНС, МВР, Областни управи… лечебни заведения хора на научните срещи с водещи ИСТИНСКИ експерти и ИСТИНСКИ светила от Израел – 2012г.. в Бургас, 2013г. Варна., 2014 год… От всички институции дойдоха  - освен от МЗ!

Да продължа: полковник Гибсън  и полковник Лахад по късно се срещат г-н Спасов и г-н Петрунов – от тогавашната фирма Хели-Еър като ФОКУСА Е НА E.M.S.!

Също – срещата с г-н Тасев – министерство на транспорта – представен като експерт по въздушния трафик.

По късно, на 11.11.1992 год. внесох всички предложения в МО с детайли, писмено  особено наблягайки на използването на хеликоптери в областта на спешните ситуации и реализирането на амбициозен проект за авиоремонтния завод!

НО!

Работата умря!

Като се изключи професионалния интерес на интелигентни кадрови военни и няколко професионалисти в цивилния сектор (но не и в МЗ!) - хора в сянка, инсталирани на важни позиции, подмолни, с тежки зависимости от служби в Москва, с отработения now-how  да се надрискват когато в Москва пръднат – с тънък слух и чувствителен нос – бързо разбраха, че трябва да се ослушват за характерния звук „тръц“  - не само от Москва – но и от Брюксел! И дори „проактивно“ както е „тренда“ – ако може София да се насере изпреварващо.

Това е НАКРАТКО(!) началото на трийсетгодишния провал! Някъде около 2000год правителството Костов купи няколко учебни(!!!) хеликоптера BELL без нито едно поле за приложение от това за което става въпрос тук!

В медиите спорадично – по буйство на репортери или в момент на справедливо възмущение – или пък когато стане въпрос за някоя популярна персона  -  мрежата вопие: „Къде е хеликоптера, защо няма хеликоптери, ще има ли хеликоптери“…)

Сега, след Декларацията на г-н Трифонов – особено след това, на 19мин26сек. не се и съмнявам, че ще цъфнат рой „експерти“, светила“ „топ специалист“, някои вече пристъпят нервно, сигурен съм, четкат се костюми от пърхота, подбират се тежки, „експертни“ фрази… Дежавю!

Поздрави,

 Dr. Веселин Джендов, MD, SG, Cell Biology Scientific Society - Honorable member, („Интелигента“)

_________________

Бележка:

Срещу Д-р Джендов Комунистическата Държавна Сигурност – (Второ Главно Управление – контраразузнаване) над десет години води Дело за Оперативно Наблюдение (ДОН)  28602/79– като представляващ „опасност за социалистическата държава – с псевдоним „Интелигента“