Преди дни кап. Костадин Патранесков е имал неприятен инцидент на ГКПП Малко Търново. Той е един от многото, които са останали неприятно изненадани, че млечните продукти от Турция се конфискуват. Публикуваме позицията на кап. Патранесков без редакторска намеса.

Може да си плавал 100 години и да нямаш нито едно митническо нарушение, още по-малко Акт за митническо нарушение, но на стари години да станеш кепазе на граничен пункт Малко Търново и то за какво? За 6.5 кг турски млечни продукти – кисело мляко, сирене,   кашкавал! Защо? Заради грижата на Министерство на земеделие чрез Българската агенция за  безопасност на храните за здравето на лумпенизирания  и нищо не разбиращ български народ!

Тази агенция ще ни превъзпита и ще разберем, че по-хубаво от българското няма! Ама само за 2017 година според Националния статистически институт в българските млечни продукти са вложени  22,000 тона вносно палмово масло? Я стига глезотии! Яжте и благодарете на АГЕНЦИЯТА! Тя най-добре знае какво е най-добро за българския народ! Ето, вижте конфискува на границата млечните продукти турско производство за да се развива родното, българското! Време е всички да станем патриоти не само на думи!

Ако оставим настрана черният хумор, аз имам питане към Министъра:

- Има ли статистика колко български граждани са се разболели след употребата на турски млечни продукти?

- А какви са рисковете след употребата на български млечни продукти подсилени с 22,000 тона палмово масло годишно?

- Какви мерки са взети срещу вноса и употребата на палмово масло в България?

- Сигурен ли е, че конфискуваното на границата се унищожава? Има ли регистър информацията за изземването да се предава „он лайн” в М-вото на земеделието и в Агенцията? Защото  Протоколът  за изземване  не ми вдъхава никакво доверие! Не трябва ли да се вписва асортиментът, а не само общото тегло?

В заключение искам да задам най-сериозният въпрос: как в този конкретен случай Агецията помага на българите да консумират безопасна храна като спира от внос доказаните като качество и вкус  турски млечни продукти и в същото време не ни остава избор, освен да се тровим с нашенското млечно производство, отворило широко врати за палмово масло???

 

Капитан далечно плаване Костадин Патранесков