Правителството на президента Румен Радев изтърва контрола върху енергетиката. А с мерките, които се залагат в Плана за възстановяване и устойчивост по-скоро се създава допълнителна зависимост на българската енергетика. За първи път се споменава и конкретна дата за извеждане от експлоатация на вълглищните ни централи. Това коментира бившият зам.-министър на енергетиката и екс депутат от Бургас Жечо Станков. Той и колегите му Томислав Дончев и Красимир Вълчев дадоха брифинг в централата на ГЕРБ по-рано днес.

Жечо Станков не спести тежките критики към управляващите по отношение на цените на тока и част от мерките, заложени в Плана за развитие. Днес е обявена най-високата цена за мегават час в българската история. В 8 часа сутринта тя е била 599 лв./мгвч, а в 20 часа вече достига 625 лева. „Да сте чули нещо от страна на министерството на енергетиката, въпреки че преди дни Европа излезе със стратегически документ какви да са мерките за справяне? Не. В актуализацията на бюджета предлагахме да се пренасочат средства към бизнеса, за да се справи с кризата, която виждахме, че се задава, но това не се прие. Свидетели сме на провала на правителството в частта помощ – от фризьорския салон, през пекарната за хляб до голямата индустрия“, обяви Станков. Според него анонсираните от служебния кабинет 50 лева помощ за мегават час са крайно недостатъчни. Подкрепата трябва да е поне 150 лева, убеден е Станков.

Той разкритикува сериозно и програмата за саниране. „Българските граждани в еднофамилни къщи са зачеркнати от Плана. Пари за тях няма. Всички останали, които са подали документи трябва да подготвят всичко отначало. Ако се справят до 30 септември 2022 имат шанс за 100% безвъзмездна помощ. Което не е съвсем  така, защото всеки ще трябва да плати за енергийно обследване и паспортизация“, обясни Станков. Тези, които не успеят да подадат отново документите си до края на септември пък ще бъдат наказани, защото ще трябва хем да си платят за обследване и паспортизация, хем ще получат само 80% безвъзмездна помощ. „ А Европа ни казва – не карайте хората, бизнеса и общините да правят двойни усилия за нещо, което вече са направили.

Жечо Станков е убеден, че вече сме загубили всички шансове да получим авансово плащане по Плана. „Това са милиард и половина, които можеха да влязат в бюджета. В актуализацията се държеше тези пари да бъдат заложени. Не съм чул нито президента, нито премиера да казват, че това вече е загубена кауза. Защо ли? Защото след подаването на плана Европейската комисия има два месеца да го разгледа и после един месец да го приеме на Европейски съвет. Най-ранната дата е средата на януари. Т.е. България губи милиард и половина, които можеше директно да инжектира в кръвоносната си система – обизнеса, бщините, гражданите. Милиард и половина дефицит в бюджета!!!“, заяви Жечо Станков.

Той обвини в лобизъм служебното правителство, защото е заложило близо милиард за мега големи фотоволтаични проекти с батерии. „С батерии! Най-скъпата и неузряла технология към момента. Ще инвестираме пари в нещо, което ще трябва да изхвърлим точно като го изплатим. И да се погрижим и да го рециклираме след това.“  В същото време при дебатите по акуализацията на бюджета от ГЕРБ са предложили 200 000 евро от тези средства да се насочат към бизнеса. „Това е половин мегават мощност към бизнеса, за да могат сами да си произвеждат електроенерия“, обясни Жечо Станков и допълни, че вместо да се помогне на българския бизнес, се насочват пари към големи компании от чужбина.

„1,5 млрд.  загубени като аванс от Европа и 1,5 млрд. наляти за алтернативни технологи и фотоволтаици. Общо 3 милиарда хаос“, заключи бившият енергиен министър.