Той е машинен инженер по образование и счита, че колкото повече хора пътуват с автобуси, толкова превозът е по-ефективен

„Има една популярна приказка, че българинът първо яде боя, после солта и накрая си плаща. Ние в момента си ядем боя с многото автомобили, които са навсякъде в Бургас и останалите градове от страната. Плащаме, но отново няма къде да паркираме и единственото спасение е да се подобри коренно и значително транспортът”.

Това коментира пред Грамофона нюз Иван Кузманов, който е машинен инженер по образование. Той е и областен председател на Национален фронт за спасение на България /НФСБ/.

По думите му няма как хората да слязат завинаги от автомобилите си.

„Трябва обаче в бъдеще да се мисли дали няма да е по-добре, по-често да се използва градският транспорт в големите населени места. Колкото и гъвкава в момента да е настоящата транспортна схема в Бургас, има места, до които няма достатъчен транспорт.

Държавата/Общината трябва да помислят автобусните линии да бъдат изрядни. Колкото повече хора пътуват с автобуси, толкова превозът е по-ефективен, а какъв транспорт може да се организира и го казвам като специалист, който е изучавал тези неща”, убеден е Кузманов.

Според него ползването на автомобил в града сега е лукс. „А ползването на градския транспорт трябва да бъде удобно и с карта, както е по света. Колкото време пътуваш, толкова време ти се отнема от парите, но пътуването в градския транспорт трябва бъде достъпно и за плащане.

Всичкото това е непопулярно и мисля, че някой трябва да го направи, защото този момент рано или късно ще дойде”, счита машинният инженер.

Кузманов припомня, че навремето животът е бил по-спокоен, докато сега ежедневието на хората е доста по-забързано.

„Сега непрекъснато се пътува, правят се сделки, пазарува се много, хората постоянно се движат и всичко това усложнява движението. Най-важен елемент по темата е замърсяването на околната среда. Нека обаче не пропускаме и друг много важен елемент - безопасността.

Знаете ли кой труд е най-опасен? Това е автомобилният транспорт на пътникопотока. Давам тази идея, защото колкото по-рано се започне, толкова по-бързо хората ще се научат, че градският транспорт е изгоден за тях“, счита още Иван Кузманов.

Снимка: uniconbg.com