Ожесточеното предизборно време, роякът разменяни компромати, обвинения, мнения и обикновени попържни не само ни надуват главите, но и все повече и повече увеличават батака, в който се намира държавата.
И тъй като изход от това положение, от който да останат доволни всички политически мъдреци и техните помощници, положително не е възможно да се намери, страната посрещна с голяма надежда декларацията на група селяни старша възраст, разпространена от БТА, БГНЕС, Нетинфо и няколко по-значими бургаски сайта.
По-долу я поместваме дословно.

ДЕКЛАРАЦИЯ
Ние, пенсионерите от село Опъни глътка, членове, привърженици и симпатизанти на всички главни, по-малко главни и почти незабележими политически сили, като си пиехме кротко и дружно ракията в селската кръчма, решихме да предложим на партиите и коалициите следното.
Първо. Тъй като политиците вече двадесет години не могат да се разбират как да делят баницата, непрекъснато ни занимават със себе си, а никаква работа не вършат, предлагаме в Народното събрание да има не 240 депутати, а 2400, за да могат да влязат в него всички желаещи. Така няма да има кавги и препирни кой от кой е по-достоен, плювни до припадание и недостойни компромати.
Второ. Не е нужно да се строи нова сграда на парламента – депутатите да работят на смени. Така залата ще бъде винаги пълна и няма да пропадат заседания поради отсъствия на народни представители.
Трето. Кой да бъде министър-председател и кои да са министри да се определя чрез теглене на листчета или клечки за зъби, защото тъй или иначе някои ги назначават по кръстопътищата, пък е и все тая.
Четвърто. Съставът на правителството да се сменя всеки месец на същия принцип, за да могат всички да поседят в министерските кабинети и да поработят за себе си, а ако им остане време - и за благото на народа.
Пето. Да се приеме още само един закон, с който да се забрани категорически депутатите да приемат други закони. Колкото са досега – стигат.
Шесто. На министрите също така да се забрани да издават каквито и е наредби и разпоредби и да се мешат в работата на чиновниците, а на секретарките си да плащат от джоба си.
Седмо. Депутатите и министрите да не получават държавни заплати, тъй като и без това други ги хранят.
Осмо. Всички коли на депутати и министри да се продадат и парите да се внесат в хазната. Те да използват градския транспорт, таксита, влакове и междуградски автобуси.
Девето. Да се забрани на партиите, техните партизани и депутати да се появяват по вестници, телевизии и радиостанции, а ако имат все пак нещо да кажат, веднъж път в седмицата да ги пускат в “Господари на ефира“, защото там им е мястото.
Напълно сме убедени, че ако се изпълни всичко това, в страната ще настъпи мир, държавните чиновници и бизнесът ще си гледат спокойно делата, народът ще работи здраво и държавата ще тръгне най-сетне по правилния път.
Който наруши тези разпоредби, да бъде изгонен незабавно от страната и мястото му да се заеме от следващия по ред.
Глас народен – глас Божи!

От събранието.

Илюстрация: Blogatstvo.com