Д-р Георги Чалдъков

Както днес за учените в невронауката RLM означава Rita Levi-Montalcini, така през 18-ти век L означавало Linnaeus – Карл Линей (1707-1778) е основател на таксономията (наука за класификации, гръцки taxis – ред; nomos – закон). Той публикува Systema Naturae през 1735 г., в която са описани 4 400 животински и 7 700 растителни вида. Линей въвежда биномния начин за тяхното изписване.

Във вертикала на милионната си еволюция човекът (Homo) е преминал през Homo habilis – сръчния човек, H. erectus – изправения човек, H. Neanderthalensis, H. sаpiens – мъдрия човек.

 Аз ще пиша за Homo circulos – кръгови човеци, хора на кръговете около политиците на власт и на политици около „кръговите хора“. Много преди това в „Теория на кръговете” бащата на геометрията Евклид описва кръга като най-симетричната форма, с най-голяма повърхност в сравнение с квадрата, елипсата, правоъгълника и други форми. От философията на Ксенофан и Парменид и от Витрувианския човек на Леонардо да Винчи знаем, че кръгът е геометрия на духовното.

 Но не и в България, където кръговeте са символ на скритата и алчна власт (крипто-клептокрация), наричана още мутри и олигархия. Homo circulоs съществуват глобално, но  в България те са най-айсберговите (най-задкулисните) хора. Homo circulоs са епифеномен на политиката и бизнеса, но юридически са недосегаеми в България. И се достига до абсурдната ситуация някои да казват: „Такива хора изобщо не съществуват!” – перифраза на написаното по друг повод от К.П. в неговите „Записки 1970-1993”. Нещо като „Това не е лула”, написано под лулата, нарисувана от белгийския сюрреалист Рене Магрит.

Телевизионен журналист нарисува триъгълник в кръг и в интервю запита един бивш президент: „Сега си говорим за кръгове, зависимости, срастване на бизнес и политика. Защо? Как си го обяснявате?”

Президентът отговори: „Да, каците с мед са три. Едната е държавните пари. Втората е обществените поръчки. Третата е приватизацията. Така че, те са три и формират триъгълника.”

Помислих си, че така ще бъде докато триъгълникът на властта – Президентство–Народно събрание–Министерски съвет – не се интересува от европейския триъгълник на знанието – Образование, Научни изследвания и Иновации (но не българо-харвардски!).

„Noli turbare circulоs meos (Не чупи кръговете ми)“, подредени на пясъка в двора му в Сиракуза – каза Архимед. Сега в хор повтарят кръговете на ИТН, ИБГНИ, ДБ и ИТП (Има такъв президент). Ако не спрем игрите им, ще продължаваме да се въртим в сirculus vitiosus – омагьосания кръг на безизходността и беззаконието.

„Истината е една стара и грозна жена, която казва, че е млада и красива”

През 2004 г. New York Times написа: „Един от съветниците на Джордж Буш ми

каза, че такива като мен принадлежат на reality-based community (общност, базирана на реалността). Вие си мислите, че решенията идват от разумния анализ на видимата реалност. Светът вече се развива по съвсем друг начин – сега сме империя и с всяко свое действие ние създаваме собствена реалност – ние сме действащите лица в историята, а на вас остава само да изучавате какво правим.”

Напомня ми за управляващата “специална класа” и изпълняващото “объркано стадо”, описани от американският журналист Уолтър Липман (1889-1974). А Ноам Чомски, Франсис Фукуяма, Димитри Иванов, арх. Христо Генчев, Валери Найденов, Стефан Цанев и други умни хора продължават „да изучават какво правят действащите лица в историята”.

Какво от това? – каза един от съветниците на президента.

 Тогава Робърт Фрост написа „Тайната стои”:

 Ние танцуваме в кръг и предполагаме, но тайната стои в средата и знае.

Накратко, ИТН + ИТП = ТТН*

–––––––––––––––––––––––––

*Тежко на такъв народ.