Концесията и наемите на плажовете остават под шапката и контрола на Министерството на туризма, стана ясно през изминалата седмица. Темата не мина без сериозни спорове в парламента, но въпреки съпротивата на част от народните представители, депутатите решиха, че редът за отдаването на плажовете остава старият.

За наемателите и концесионерите това е единственият правилен и работещ вариант. „За нас процедурите винаги са били достатъчно прозрачни, открити и най-важното – достъпни за всеки, който проявява интерес към стопанисването на плажните ивици“, коментира наемателят на плажа в бургаския квартал „Крайморие“ Николай Димитров.

Според него идеята плажовете да се отдават по Закона за концесиите е щял да доведе до сериозни сътресения. „Плажовете са доста специфични, а темата е сериозна и дори болезнена. Възможността за промяна в реда на отдаване предизвика доста напрежение и сред нас“, призна Димитров.

Според него в момента не само контролът, но и отговорността са ясно и точно формулирани. За всичко случващо се по родните плажове отговаря Министерството на туризма. „Работещият и вече новоприет ред по Закона за устройство на черноморското крайбрежие е добър. Ние нямаме притеснения по този ред да се отдават плажовете”, категоричен е Николай Димитров.

Според него, ако се беше стигнало до промяна в правилата, това е щяло да доведе и до сериозно затруднение в работата на наемателите и концесионерите. „Щеше да стане така, че един отдава, втори контролира, а трети изпълнява изискванията. Нали знаете поговорката за многото баби и хилавото бебе? Това щеше да се получи, защото институциите щяха да си прехвърлят отговорностите и най-накрая щеше да се стигне до колективна безотговорност“, обясни Димитров.

Освен това, повечето институции в страната работят със свои нормативни уредби, които често противоречат или направо отменят изискванията на други. „Как се внасят в такъв случай документи и се получава разрешение? Сами разбирате в какъв казус щяхме да влезем“, отчита наемателят на плажа в Крайморие. И допълва, че сега всеки знае кой разрешава дадена дейност на плажа, кой контролира спазването на договорите и съответно при нарушения, кой налага санкциите.

„Така е редно. Сега се знае, че Министерството на туризма носи цялата отговорност, т.е. имаме пряко отговорен за несвършена работа“, смята Димитров. Той напомня, че контролът по плажовете и в момента не е никак малък и освен туристическото ведомство, проверки правят почти всички институции. „Всеки ден ни проверяват различни екипи. Това обаче създава дискомфорт не само на нас, но и на плажуващите“, отбелязва Николай Димитров.

Според него следващата изключително важна стъпка, която трябва да се предприеме е зонирането и категоризирането на курортите, а и на самите плажове. „Трябва да има зони за забавления, които да са с удължено работно време и зони за отдих. Когато един човек е бил цяла година на работа, нормално е по време на почивката си да иска да се забавлява и да прави нещо различно от това, което прави в ежедневието си. Ние трябва да сме гъвкави и да можем да предлагаме на всеки летовник услугата, от която се нуждае“, обясни наемателят и допълни, че непрестанните проверки за шума в последните две години в момента дават своя негативен резултат. „Именно този сегмент от туристите – тези, които търсят забавления в момента са по курортите на Гърция и Испания, а не при нас.“

Категоризация и по-гъвкави правила трябва да има при стопанисването на плажовете, категоричен е Николай Димитров.

„Според Закона за водното спасяване, независимо колко е широка една плажна ивица, на всеки 100 метра трябва да има двойка спасители, а на всеки 5 спасителни поста и медицински пункт. Сами разбирате, че на моя плаж, който е тесен няма как да има такава концентрация на туристи, както в Албена, например. Там ивицата е няколко пъти по-широка и се събират около 4 до 5 пъти повече плажуващи. Но и двамата работим при едни и същи условия по наредба, писана през 70-те години на миналия век“, обясни Димитров.

„Сега аз съм задължен да имам брой спасители, който не ми е необходим. Но това са разходи, които аз трябва да компенсирам. Съответно мога да вдигна цената на чадърите и шезлонгите, или пък да увелича наема на заведенията. Тогава обаче собствениците на плажните обекти ще вдигнат цената на своя продукт, за да се справят с по-високия наем. И накрая се получава така, че летовниците идват, но не са доволни от цените и следващия път ще отидат в Гърция или Испания, където има и зониране на курортите, а и цените понякога се оказват по-привлекателни“, обясни още Николай Димитров.

Според него, ако се въведе категоризация, то тогава наемателите ще могат да бъдат равнопоставени и съответно конкурентоспособни и няма да им се налага да компенсират завишените изисквания с по-високи цени.