Четири дни минаха от бедствието в Хитрино, а въпросите около него вместо да намаляват, се множат. То не че не е естествено около такъв инцидент да има въпроси. Проблемът е само дали са правилните. И дали се търсят истинските им отговори.
Но освен въпросите, множат се и противоречията. И от всичко това цялата тази работа все повече заприличва на операцията на българската армия през 1990 г. в с. Царичина. Информацията за която и досега си остава засекретена.
Нека минем обаче към фактите. Евакуация на всички жители на селото, строго охраняван периметър около него под предлог за опасност от нов взрив.
Вътре се извършват някакви действия (изключвам тези на пожарникарите и специалистите по взривоопасни вещества), за които узнаваме от добре прецедена информация. Тоест, всички условия оттам да излезе само онази “истина”, за която управляващите решат, че е правилната, са налице.
Какво се твърди? Първоначално - че била избухнала цистерна. После от кадрите на телевизиите се видя, че разпарчетосана от взрив цистерна няма. Виждат се само цели цистерни.
Бил се взривил газ пропан-бутан. Днес казват – не, не бил пропан-бутан, пропилен бил.
Имало механичен пробив във въпросната “избухнала” цистерна. Това го каза главният секретар на МВР. Или по-точно – изпусна се да го каже.
Но пък нямало никакви основания да се твърди, че е налице атентат. Макар точно на това да прилича.
Каза се, че композицията първо била дерайлирала, а взривът избухнал после. След това обратното – тъкмо експлозията изкарала железопътния състав от релсите и се случило всичко останало.
Влакът бил навлязъл с превишена скорост в гарата. Стрелочник от Хитрино твърди, че тя била 110 км. в час. Може, но интересно как е успял да я измери! С радар ли е разполагал или просто тъй, на око?… Пък и ако влакът не е трябвало да спира в Хитрино и е бил насочен в прав коловоз, това не е опасна скорост.
След това се появи информация, че скоростта била 71 км. в час. Само дето всичко това е преди да са прочетени черните кутии на двата локомотива! Как тогава е измерена и тя?
Или някой натрапчиво иска да ни убеди, че не друг, а машинистите са виновни. Че те да не са хванати от улицата или пък да са луди?! Знаят отлично какъв опасен товар возят и да си правят експерименти със скоростта?…
Пък и къде е този стрелочник, защо така усърдно го крият от медиите?
Както впрочем и машинистите. Които твърдят, че влакът се е движил с изискваната от условията скорост.
Влакът се бил скъсал в резултат на експлозията. После – не, взривът бил довел до разчленяването на композицията след петия й вагон.
Между другото един от най-добрите наши експерти по превоз на опасни товари Борис Галев твърди, че влакът се е движел с нормална скорост при навлизането му в гара Хитрино, а тя е 40 км. в час. И взрив е предизвикал скъсването на композицията след петия вагон. А после всичко останало. Другото според него дори теоретично не е възможно.
И най-вече – как е станал взривът?
Експерти, несвързани със следствието, твърдят, че това е възможно само в два случая.
Първо, ако съдържанието на цистерната газ е бил загрято до 450 градуса по Целзий (ако това е пропан-бутан), или до 101 градуса (ако е пропилен). Но тази версия отпада – зима е.
Второ, ако има изтичане на газ.
Какъв газ обаче? Пропан-бутанът се транспортира в течно състояние. Ако се разлее и запали, той гори, а не избухва.
Това впрочем ясно се видя и на кадрите по телевизиите – пожарникарите обливат с течен азот обърната цистерна, за да я изстудяват, а от лявата й страна излиза пламък.
Това е така нареченият стоящ пламък. Обясни ни го и първият пожарникар на републиката – Бойко Борисов. По-добре да гори, каза той, така е безопасно.
Но тогава как да си обясним твърдението, че същият този втечнен газ вече бил избухнал? И ако се взривил, цистерната няма ли вече да е празна? Пък и разпарчетосана?
Но да предположим, че е имало изтичане не на течност, а на газ. Композицията обаче е в движение, този газ все пак се разсейва и не би следвало да се получи такава взривоопасна концентрация, която, при наличието на искра, да доведе до възпламеняването му.
Тоест, няма как да стане експлозия. А е станала…
Изводът е само един – задействано от часовников механизъм взривно устройство, поставено в края на петия вагон на композицията, е предизвикало бедата. А механичният отвор в шестата цистерна с пропан-бутан, направен незнайно от кого, е довел до втори взрив.
Нека си припомним сега и нещо много важно, което остава встрани от всякакви приказки. Свидетелствата на жителите на Хитрино. Те не говорят за взрив, а за взривове!
Това наистина е много важно. Защото ако в резултат на техническа неизправност е избухнало съдържанието на една цистерна, то взривът ще е един. Силен, мощен, но само един. А не два, три или колкото са били в действителност
При това очевидно е, че пораженията са само от дясната страна на композицията. Вляво от нея нищо не е засегнато. Нито пък двата локомотива и останалите пет вагона след тях. Те са си цели.
Дори и неспециалист ще каже, че това не може да е резултат от спонтанно възникваща експлозия, чиято взривна вълна се разпространява навсякъде. Друго е положението, ако има насочен взрив. Или взривове.
Което води до много вероятния извод – че случаят в Хитрино не е резултат от небрежност, от повреда или износеност на железния път, от превишена скорост или от каквото и да е друго.
А е налице атентат. Терористичен акт.
И точно това сега се опитват да скрият от нас управляващите, като ни баламосват с врели-некипели. Те с благодарност отклониха предложената ни помощ от Турция и Израел. А там добри специалисти по взривовете със сигурност има.
Само за двадесетина минути са успели да се промъкнат до местопроизшествието и наетите от фирмата, собственик на влака и неговия товар, германски специалисти. Колкото да хвърлят едно око. След което са били изведени оттам.
Главен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” на МВР ясно го каза - разследването се извършва от държавните органи. И никакви други лица, каквито и да са те, няма да бъдат допускани.
Само че ние добре знаем как прави това държавата. След три или четири години пак ще кажат, че виновни няма.
А пострадалите от бедствия жители на Мизия, на с. Бисер и кв. “Аспарухово” във Варна вече години чакат обещаното им. Като някои от тях още живеят във фургоните.
В същите, които снощи видяхме, че карат вече и в Хитрино.

Снимка: