Здравеопазването не е пазар и пари, а мисия и цел. Никога не трябва да мислим и да гледаме на него като бизнес. За да започнат промените и решенията в бранша, трябва спешно режимът на страната да бъде променен. Това коментира пред Грамофона нюз здравният експерт и анализатор д-р Зияд Ел Масри. По думите му здравеопазването е много сложен елемент в една държава и всичко в него трябва да става с натрупване.

„Всеки министър и всяко правителство, които дойдат на власт отричат всичко и започват работа наново. През изминалите 30 години пораснаха някакви чудовища в здравеопазването. Стана така, че много фирми и хора станаха милиардери на гърба на здравеопазването, а най-важното нещо – пациентът, остана назад“, казва д-р Масри.

Той допълва, че решения има, но те се избягват. „Държавата се интересува от всичко друго, но не и от основните неща  - здравеопазване, образование, транспорт, бизнес. Ние сме заети с елементраните работи, като например кой ще е главен прокурор, кога да е националният ни празник. Трябва веднага да обърнем внимание, че ни липсват 10 000 лекари от различни специалности, медицински сестри, санитарки.

Не може един доктор да отдаде 12 години от живота си в работата и накрая да му предложиш 1000 лева заплата. Нека се знае, че в цял свят лекарите получават в пъти повече пари. Държавните болници са много важни, защото те са базите, от които излизат специалистите. И те ще работят добре, ако имат добро ръководство. Никога няма да има качество в една болница, в която се назначават хора по партийна линия“, смята Ел Масри.

Той е категоричен, че е време много сериозно да се мисли за цялостна здравна реформа, да се махнат вече ръцете на лекарствените фирми, които пият кръвта на болниците и да се сложи ред в начина на харченето на пари.

„Трябва да има механизъм и контрол във всички общински и държавни болници. Много е важно държавата да инвестира в университетите и да финансира за нови лекари. Здравеопазването иска не само пари, а много пари, обаче не те да са към фирмите, частните болници, касата. Здравеопазването иска пари в човека!“, допълва експертът.

Д-р Ел Масри дава пример как във Франкфурт се намира най-добрата болница за транспортиране на черен дроб. Счита, че и у нас може да има разпределение на здравните заведения по области, а не във всеки град да има по 7-8 многопрофилни болници с едни и същи лекари, които се въртят от болница в болница.

„Трябва да се обърне специално внимание на разделянето на болничната и доболничната помощ. Доболничната помощ може да поеме много от тежестта на болничната. Не може всеки, който го заболи главата, да идва в клиниката и лекарите да го пращат в болницата, където да лежи пет дни и да ощетява касата с хиляди левове“, счита още анализаторът.