„В страната ни кипи страстен политически живот. В продължение на седмици слушаме тези партии, които уж имали евроатлантическа ориентация в опити да съставят правителство. Мъчат се да ни рисуват един розов свят, убеждавайки ни, че ние живеем прекрасно, защото сме с европейска ориентация. Е, как да ви вярваме господа политици, когато вие се карате помежду си. Карат се помежду си, обвиняват се в корупция едни други, този виновен, другия крив. Какво правят –  същото когато в едно  семейство, в което постоянно се карат майката и бащата пред детето, то когато детето порасне мрази и двамата. Аналогична е ситуацията с политическите партии“, така коментира политическата обстановка анализаторът д-р Зияд Ел Масри пред Newsbp.com.


Политиците искат народът да им вярва, а те не правят нищо. Не е вярно, че българите не обичат Европа и не вярват в атлантическите ценности. Този проблем е решен преди 20 години. Задавам си въпроса, какво правят политиците при затворени врати. Това, което виждаме и слушаме ни навява мисълта, че в тези наши народни избранници не може да имаме вяра. Скандал, след скандал. Ето започна скандала в ДПС, „Величие“ се разпадна, в БСП също има трусове, очаквам и в ГЕРБ да има разногласия. От това, което говоря може да се направи извода, че тази политическа класа не е вече на ниво. Как да ръководят държавата, когато те не могат да се оправят в собствените си партии. След толкова проведени избори в рамките на няколко години, промените трябва да дойдат от самия народ, сподели д-р Зияд Ел Масри. Как не си направиха изводите политиците? Нима не виждат, че хората дават отрицателен вот, като не отиват до урните. Това показва, че народът е уморен, стана апатичен, не се вълнува вече от политика. Самите данни от гласувалите на изборите го показва, колко хиляди гласа са загубили партиите. Според анализаторът самото решение трябва да дойде  от политическите партии. Нямаме нищо против политическите партии, имаме против класата, която управлява тези партии. Не мисля, че няма воля. Убеден съм, че в партиите има честни и почтени хора, които за жалост са използвани за лични дивиденти и облаги на определена група от хора в партията. Не е тайна, че има такива групи хора в партиите, които правят каквото те си искат, а не това, което искат избирателите им.


Решението е с по-малко жертви, по-малко щети на държавата – поне да се смени ръководството на тези партии, защото народът вече няма желание да ходи по площади и митинги. Нека честните хора в партиите излязат на преден план, призовава д-р Зияд Ел Масри.


Какво означава, че партиите не могат да се коалират с тази или с онази партия? Трябва да са приоритет националните интереси, защото всичко останало е предателство. Понеже някой не харесва някого от другата политическа партия означава, че коалиция няма да се прави. Защо забравят, че партиите не са еднолични търговци, а са избрани от народа. Мисля, че трябва да се уважава народния вот, сподели още политическият анализатор.


Как след толкова избори, политиците не разбраха, че без коалиции правителство не може да се състави. Ясно е, че вече никоя политическа партия не може да има повече еднолично от 121 гласа. Какво правим по тази логика? Избори, след избори…Резултатът ще бъде един и същи, с по няколко депутата разлика. Но колко струват тези депутати на държавата? – вече няколко милиарда. Какво правим ние? Ако правим ремонт вкъщи и един майстор не си свърши работата, след него пак правим ремонт, обаче ако ние все него викаме, до къде ще стигнем – ремонтът няма да приключи никога, ако не сменим майстора. Вече колко години една група от хора си правят експерименти с цялата държава. Има една стара приказка, че едно магаре, ако падне в една дупка, то втория път вече я заобикаля. А какво правят политиците с нас? Карат ни да падаме постоянно в тази дупка. За жалост политиците постоянно се упрекват, че едните са честни, другите са мошеници. Но изглежда, че относно  темата за корупция  най-много се разбират. Никой не говори за здравеопазване, за образование, за социалната политика. Ние гражданите решения не чуваме, не виждаме програми за управление на държавата, с болка споделя д-р Ел Масри. Според него интелигентните хора са заложници, като стадо оградени и не им се позволява да правят нищо, поставени са в една ограничена рамка. Всички са седнали в единия ъгъл на една маса и не виждат, че масата има и други ъгли и че може да се гледа и от друга страна. Никой от тях не предлага алтернатива. Нашите политици говорят само за пари, за еврофондове, а в същото време не се търсят други източници на пари, защото ние сме държава с богата история и геостратегическо разположение. Защо ни мятат напред – назад с приемането на еврото? Може би сме на някакво ниво блокирани и не можем да се отлепим от него и европейците не ни вярват.  Имам усещането, че колкото и да тръбят нашите политици, че сме евроантлантици, то и самото НАТО не ни вярва, допълва анализаторът.


Е, как да вярваме на нашите народни избраници, когато те самите не са убедени в това, което говорят. Как да вярваме, че правилно ще ръководят държавата ни? Вървим на автопилот и не знаем кога ще се сблъскаме в голямата стена, защото наистина проблемът отива към национална катастрофа. Не може една държава в продължение на три години да няма никаква стабилност, да няма инвеститори. Накъде вървим? Тъкмо излязохме от кризата с коронавируса, започна войната в Украйна, в Газа, светът се е подпалил. Вместо да се решават националните ни проблеми, нас ни занимават представете си с паркирането в София, с това че във влака имало климатик, че хеликоптерът – линейка превозил един човек. Жалко е всичко това. Не е ли видно, че сме слязли вече на много ниско ниво. Това ли са нашите мечти – за 34 години да чуем, че във влака имало климатик, че един полицай е помогнал за нещо по време на работа и ние го превръщаме в герой. Тогава питам какво е истинското значение на думата герой? А народът тъне! Кой е този герой, които ще изведе народът от това блато? Не е ли смешно това, че бързият влак София – Бургас вземал разстоянието за 5 часа и 30 минути – голяма новина. На какво се радваме??? Утре ще пуснат топъл хляб и това ще бъде топ новината на деня. Така не може да продължаваме вече! Хората трябва да разберат, че ако искат да имат силни политици, то трябва да има достоен народ. Слаби политици – това означава, че на народа му е писнало вече, няма никакво желание да ги гледа. Стигнахме до там  родителите да черпят за това, че детето им е прието в детската градина. Е, как една държава, която претендира, че е европейска да не е решила този проблем. Според д-р Зияд Ел Масри най-голямата пречка за развитието на страната са самите политици. Най-лесно е да се обвинява третата страна, а аз правя всичко за вас. Да, но резултати няма. Как да вярваме? Дори и да съставят правителство нищо няма да се промени в живота на българина, защото хората са едни и същи. От три години гледаме един филм – дойдоха едни хора, които обещаваха, че ще осигурят достоен живот на българите.  Но на практика нищо не се направи. Защо е този цирк? Защо е нужно да се харчат милиони за избори? За тези пари щяхме да имаме не 6 хеликоптера, щяхме да купим 12, щяхме да увеличим пенсиите на пенсионерите не с 11%, щяхме да имаме някаква стабилност. Защо така с лека ръка политиците ни заявяват, че демокрацията имала цена.  Добре, нека да има цена, но да има резултати. Тези 6 – 7 партии, постоянно ни карат да ходим да гласуваме. Ситуацията ми прилича на това – един варел с дупки и ние постоянно наливаме вода в него, но тя изтича. Ако не се запушат тези дупки, водата постоянно ще изтича. Така е и с партиите и нашето ходене на избори. Лошото е, че никой не казва, че има план да запуши тези дупки.


Като човек, който е бил активно в голямата политика, мога да заявя, че никога не сме били в такава ситуация. Ударили сме дъното по всичко и по морал и по достойно поведение на политиците. Така е, защото депутатите не изразяват своето мнение, те правят това, което им се нареди от партийното ръководство. Не е ли това жив диктат? Да се мъчат да ни убедят, че водата в морето е сладка? Парламентарна група, парламентарна държава – нямат нищо общо с парламента.  Парламентът днес го управляват пет или шест души и всички останали са послушковци, пълнеж. Липсва диалог. Това да се гласува по съвест в парламента е табу, допълва политическият анализатор. Той коментира още, че хората т.е. кандидат-депутатите са готови на всичко само и само да влязат във властта. А говорим за парламентарна държава. Как, кой от народните избраници е заложил името си пред своите избиратели? Депутатите решават национални въпроси, не решават лични дела. Защо е нужно да разкарват 240 депутата в Народното събрание, когато всичко се решава от лидерите на партиите. Ами да направят една кръгла маса и да решават на нея съдбата на хората… Всичко останало е само формалност. Когато има камери и медии политиците се активират. Така държава не може да се гради! Нека да спрат политиците да лъжат хората и самите себе си, че България е парламентарна държава. Да спрат да се оправдават с демокрацията, защото тя така го изисквала. Каква демокрация? Не може да ни предлагат едно и също нещо пет – шест пъти и да ни говорят за демокрация. Ако на есен отидем на избори д-р Зияд Ел Масри прогнозира, че ПП –ДБ ще се разпаднат, а новата партия „Величие“ ще види парламента през крив макарон, ще има трус в БСП, в ДПС и ГЕРБ също ще има проблеми. Всичко това показва, че са нужни промени в политическата класа. Балонът ще се спука, защото има сблъсък на интереси при две групи от хора. Едните са тези, които работят в полза на личните си интереси.  Това се наблюдава навсякъде около нас. Хората във властта се облагодетелстват и дори не им пука, какво говорят останалите за тях. В самите партии вътре се наблюдава едно брождение, недоволство. Когато падна режима на Тодор Живков нищо не се направи заради интереса на хората, всичко беше в интерес на определени групировки. Днес преживяваме същата ситуация, само че се наблюдава вътре в партиите. Народът не предприе нищо, но действието дойде отвътре на партиите. Сега сме свидетели на случващото се в ДПС. Корупцията вече стигна на такива нива, че не може вече да се скрие.  Според него всичко, което се случва в партиите е резултат от грешките натрупани през годините. Партиите са нагли и не осъзнават, че е време да сменят политиките си или да си ходят. Те не разбират, че мълчанието на хората е най-голямото наказание за тях. И ако  на предишните избори гласуваха 30 %, то сега на есен ще гласуват още по-малко хора. Политическият анализатор подчерта, че това което се случва в държавата е огледален образ на случващото се вътре в партиите. Да вземем за пример гласуването на ДПС за съставяне на кабинет. Вижте 30 човека  гласуваха за подкрепа на кабинет, 14 против. Наблюдава се една друга подкрепа, т.е. нарушават се приетите до сега стериотипи. Но в тази партия много малко хора знаят какво точно се случва и до какво ще доведе този процес. Но нека не забравяме, че всичко това е част от мозайката на партийната система. Може да се каже, че днес се наблюдава вътрешна реформа във всички партийни формации. А, може би това е и добър знак за започнало самоизчистване отвътре. Всички знаем, че рибата се вмирисва от главата, и ако е така нека и партиите започнат своята чистка и начело да излязат честните и почтени хора. Нека да го приемем като едно освежаване на партийната система, заключи д-р Зияд Ел Масри.

 

Зияд Туфик Ел Масри е роден в Бейрут, Ливан. От 1984 година живее в България, а през 1990 година получава и българско гражданство. Има две висши образования и е доктор на науките. Общински съветник два мандата в Община Бургас. Два мандата е експерт в Народно събрание в комисия Жалби и петиции на гражданите. Открива първата частна болница в България. Здравен експерт и политически анализатор.