„Бутилка олио у нас струва 3 евро или 6 лева и това е така не защото нашият стандарт е много висок, а защото инфлацията изяжда много повече пари. Инфлацията в България е 16 %, валутният борд не може да я покрива и затова си личи, че в България продуктите са много, много по-скъпи, отколкото в Германия, например”. Това коментира пред Грамофона нюз председателят на Българо-арабската бизнес асоциация д-р Зияд Ел Масри.

По думите му страната ни няма как да фалира като държава, особено, когато е член на Европейския съюз.

„Нека върнем времето назад и видим колко много неща се случиха от 1997 година досега. Тогава въведохме валутния борд и минималната заплата беше 210 лева. На 11 септември  2001 година бяха атентатите в САЩ, през 2003 започна проблемът в Ирак и кризата на петрола, после 2008 г борсата в САЩ падна, а след това и много банки и икономики фалираха.

На фона на всички тези проблеми България е една малка държава, без силна икономика и без икономически механизъм, обаче държим 2 лева за 1 евро. Нашият лев не е реално 2 към 1. Преди  купувахме едно масло за 5 лева, а сега цената му е 12 лева. Тя е двойна, защото и инфлацията вече е двойна. Обаче еврото е същото, стои си на мястото, то не върви с инфлацията”, обяснява д-р Масри.

Той посочва и че преди за 2 лева хората са можели да си купят 20 яйца, докато сега за 10 яйца плащат 6 лева.

„6 лева или 3 евро. Как се случва това? Как да направим баланса? Растат само цени, валутата е блокирана, а заплатите вървят като костенурка.

Представете си, че сме на старта на един маратон. В него имаме един заек, една костенурка и един човек, който е на място. Даваме старта и цените растат като заека - бягат толкова бързо, като костенурка расте заплатата и стандарта на българина, а валутата стои на едно място и не мърда”, разсъждава председателят на Българо-арабската бизнес асоциация.

Според д-р Ел Масри явяването от избори на избори, страхът на инвеститорите да дойдат у нас, липсващата икономика, продължаващата  криза между Украйна и Русия, създават още по-голяма нестабилност в държавата ни.

„Два лева на какво основание е 1 евро? На силната ни икономика ли, на големите ни инвестиции ли, на  милиардите, които влизат в туризма или от нещо друго? Нека ясно си кажем, че  живеем от помощта на Европа. Притеснено ми е, че някоя сутрин ще се събудим и централната банка или финансовото министерство ще кажат, че са взели решение, че трябва еврото да е 5 или 6 лева”, казва още Ел Масри.

Той е категоричен, че в момента никой от политиците не говори за сериозна програма или някакъв растеж. „Няма и ясен икономически план как да се извади нашата държава от тъмнината, от сянката на това, което се случва в света. Няма кой да гарантира на населението, че ще живеем в спокойствие. България има нужда от кардинални промени, да има Велико народно събрание, да има промени в Конституцията”, допълва още анализаторът.

Какво е мнението му за влизането ни в еврозоната, очаквайте в следващия материал!