Материал на д-р Георги Чалдъков за читателите на информационен сайт Gramofona.com

               Salus populi suprema lex esto.

               (Здравето и сигурността на хората са най-висшият закон.)

 

        В началото на март 2020 г. и в България дойде новият коронавирус (SARS-CoV-2) и причинената от него коронавирусна болест (COVID-19). Правителството формира Национален оперативен щаб  (НОЩ), след това формира и набързо деформира  Медицински експертен съвет (МЕС), обаче добре, че навреме наложи карантина и извънредно положение за укротяване на вируса. Повечето българи спазвахме указанията за превенция, а политиците пак се разделиха, рестартираха „Двете Българии“ (“Las dos Bulgarias”).  На 3 март Президентът дори стана първия политически ковидиот (covidiot) – дума, възникнала в САЩ, за този, който не спазва социалното дистанциране, носенето на маски и „останете вкъщи“.
      Медицински проблеми НЕ се решават с ББ наредби. Важно е какво казват МЕС и НОЩ, а не какво нарежда ББ – преди десетина дни предпазните мерки бяха разхлабени – и, без спазване на трите Д (дистанция, дезинфекция и дисциплина), безконтролно започна събирането на много хора по футболни стадиони, дискотеки, ресторанти ... И по тенис кортове и веселба* в известен клуб в Белград – един „ъндърграунд“ този път не на Емир (Неманя) Кустурица, а  на друг велик сърбин – Новак Джокович, тенисист номер 1 в света – с участието на Григор Димитров – наша гордост и радост в световния тенис. Но (!) от такава веселба Григор Димитров и някои от участниците – световно известни тенисисти и треньори – се заразиха и контактните с тях се изследват за коронавируси.

      В „Оптимистична теория за нашия народ“ Иван Хаджийски пише: „Думите "българин" и "българска работа" у нас често се употребяват като най-унизителни нарицания. Българска работа … това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосано ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал.“. Не харесвам и много рядко използвам "българска работа" и „балканска работа”, защото са натоварени с много негативен заряд – арогантност от страна на небалканците и етномазохизъм от наша страна. В света има и „американска работа”, и „германска работа”, и „японска работа”... - понякога те са в доста по-негативна изява  от "българска работа" и „балканска работа”.  Тревожи ме глобалното действено невежество и посредственост, медиокрацията – особено сега по време на коронавирусната пандемия, инфодемия и конспиродемия.

       В такива случаи Аристотел е казвал: Amicus Plato, sed magis amica veritas (Платон ми е мил,  но истината ми е по-мила). Не обичам, но сега ще  използвам „балканска работа“ за Новак Джокович и участниците в организирания от него тенис турнир – една демонстрация на балканска работа, извършена в Белград с участието на българския шампион, който след това организира балканска работа в родния си град.

     Такива работи се случват, защото действеното (и опаричено) невежество не се вслуша в образованите хора. Например, в думите на професор Коста Костов: “Затова настоявам за внимателно боравене с предоставената ни свобода, за да не се превърне тя в кошмар. Отприщените ни желания за компенсация на загубеното време да не се превърнат в носталгия по загубеното ни здраве. Много внимателно, да не се отнасяме лекомислено. Това е коварен и лицемерен  вирус.”  

     Doctor dixit – нека да го слушаме, за да укротим коронавирусите.

      Отнася се и за политиците,  и за елитните спортисти  – „здравето и сигурността на хората са най-висшият закон“, спазвайте го!

Важнослов

       Сега, към към трите Д в България се прибави К (контрол) – дано се спазва! Господа политици, знаете (?), че „политика" (Politika) идва от гръцката дума polis – град, и означава "работа за града, за държавата“. Господа политици, увеличавайте заплатите на учители, лекари, учени и полицаи както увеличавате вашите! Четете (!) и разберете (!)  „Бит и душевност на българския народ” на Иван Хаджийски: „Опитимистична теория за нашия народ може да има обществено значение само доколкото е научна”.

      И човеколюбива, родолюбива.

____________________________________________________________

* За „Веселбата: душата на Балканите“ пише в HOMO JANUS. НАРОДОПСИХОЛОГИЯ И НАРОДОПАТОЛОГИЯ (НЕ САМО) НА БЪЛГАРИТЕ. Публисета и science-in-fiction. Трето преработено и разширено издание. 2018. Стр. 239-241.