Д-р Георги Чалдъков

Част 2. Ген на Хоумър Симпсън или а(р)ман от глупаци

– Как говориш, след като нямаш мозък? - попита Дороти.

– Не знам, но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят – каза Плашилото за ММ и АА.

Лиман Франк Баум, перифраза от „Вълшебникът от Оз”

Карло Чипола (1922–2000) е световно известен италиански икономист и историк. В книгата му Allegro ma non troppo („Весело, но не твърде много“) има есе, озаглавено „Принципи на човешката глупост“ – глупавите хора са описани като бандити, организирани в групи, които при липса на закони, успяват да действат много ефективно (дори и след като бъдат магнитизирани по американски).

 Ето три от принципите на човешката глупост:

1.Винаги и неизбежно всеки от нас подценява броя глупаци, които се намират около него.

2.Неглупавите хора винаги подценяват вредоносния потенциал на глупавите и постоянно забравят, че по което и да било време, на което и да било място и при каквито и да било обстоятелства общуването или обвързването с глупаци задължително се оказва скъпоструваща грешка.

3.Глупакът е най-опасният тип човек, който съществува. (Напомня  за   „Няма нищо по-опасно от действеното невежество”, изречено от Гьоте.)

През 2011 г. учени от Катедра по фармакология в Медицинския факултет на Университета Еймъри в Атланта, щата Джорджия публикуваха информация за протеина Regulator of G- protein Signaling 14 (RGS14), кодиран в гена RGS14, който отговаря за глупостта при мишки (● Vellano CP, Lee SE, Dudek SM, Hepler JR. RGS14 at the interface of hippocampal signaling and synaptic plasticity. Trends in Pharmacological Sciences 2011;32(11):666-674. . DOI:10.1016/j.tips.2011.07.005).

Авторите прилагат метода за нокаутиране на гени в мишки (knockout mice), премахват гена RGS14 и получават съществено подобряване на интелектуалните способности на мишките – те по-добре запомнят предметите и изходите на лабиринтите, поставени в експерименталните им клетки. 

Това означава, че протеинът RGS14 потиска активността на неврони в мозъчните „морските кончета“ (гръцки, hippocampus), отговорни за паметта и пространствената ориентация. Затова генът RGS14 е наречен „ген на Хоумър Симпсън“ на името на глуповатия герой в „Семейство Симпсън“ – американско „телевизионно шоу“, всъщност – анимационен сериал.

 Генът на Хоумър Симпсън причинява хистероидно поведение (ММ, АА и БР), съчетано с арогантни усмивки (ТоЙ и НиХ), което има бедствени последици за обществото и държавата.

–  Защо и хората имат гена RGS14, който ги прави глупави?

–  За да има политици в един такъв (изправи се) народ. Викове* на ужас: А(р)ман от глупаци!