Живеем в едни времена, в които политиците явно не си научиха урока. Ставаме сутрин и какво чуваме по новините – ще има правителство, няма да има правителство. Не може политиците да карат хората да ходят да гласуват през няколко месеца. И резултатът е един и същ – 8 избора само за няколко години.

Изводът е един – хората не Ви искат и Ви казват какво да правите. Това трябва да разберат политическите партии, така коментира политическата ситуация в България д-р Зияд Ел Масри.  Според него  трябва да има промени в начина на сформиране на Министерски съвет. Не е редно политиците да карат държавата да плати близо вече 2 милиарда за провеждането на избори. Тези пари могат да се използват в сферите на здравеопазването, образованието и социалните дейности.

„Защо не се замислят върху варианта – политическата сила спечелила най-много гласове да управлява тя. Сега според закона се изискват 121 гласа, за да влезе в сила някакво решение в Народното събрание. Да, преди е можело да се случват нещата, но вече ситуацията е много по-различна. Тези времена отминаха. 

Видяхме какво сътвори Народното събрание относно избора на служебен кабинет. Орязаха се правомощията на президента и се видяха недъзите. След като не могат да се сформират коалиции, то нека управлява първата политическа партия. Ако иска нека да влиза в коалиция с други партии,  ако народът не харесва управлението, то то ще бъде свалено“, каза още политическият анализатор.

Искаме ли тази държава да върви напред? Да, но трябва да се промени законът, защото дори и наесен за отидем на избори, картината ще е същата. Дори и президентът да направи партия, то е невъзможно тя да има в парламента 121 депутата. Според него, ако искаме да се оттласкаме от дъното, то това може да се случи отново с промени в закона. Вместо да се вземат решения със 121 гласа, те да бъдат променени на една – трета от гласовете на народните представители или пък например с 90 гласа.

Така по-лесно ще могат да се приемат решения. Сега заради 5 – 6 гласа на безотговорни депутата рухва цялата система и бута държавата към нови избори и харченето на нови милиони. Цялата тази ситуация показва, че след 35 години имаме нужда от поправка, имаме нужда от промени както с президентските правомощия, така и в самото управление на страната. Старите закони и постановления показват, че не отговарят на новите условия на живот и новата мисъл за живот.

Ако се върнем назад във времето преди 35 години, кой е направил Конституцията – хората живeли преди 30 години и реално нашата Конституция е продукт от преди 70 години, допълни още д-р Ел Масри. С други думи казано, хората сътворили Конституцията, са живeли по времето на комунизма.

Не е ли редно да се направи например една кръгла маса и да се обсъдят въпросите относно това как хората искат да бъдат управлявани и как да се развива държавата, как да бъде променена Конституцията и Народното събрание? Когато се правят опити в една лаборатория, то се правят няколко опита.

Ето и ние вече колко пъти си блъскахме главата с едно и също – ходим на избори и резултатът е един и същ. Народът си казва думата, а тя показва, че това е капацитетът на политиците. А това означава, че трябва  форма на управление с този капацитет. Господарят  – народът ясно показва, че иска такъв тип управление, а този тип управление иска промени в Конституцията.

Според д-р Зияд Ел Масри най-големият ни проблем е в грешната система. Самите политици си вкараха автогол с последните промени, които направиха и сега всички берем плодовете на техните действия. Сега ще гледаме поредната порция недогледани решения как ще свалим заместник шефа на Народната банка. Защо се случва това? – защото тези промени не са мислени в дългосрочен план, а направени за мен и за теб, защото си мислеха, че ще управляват вечно.

Без да се направят спешни промени в Конституцията и изборния процес, нищо няма да се промени. Най-лесният и най-безболезненият начин е да управлява първата избрана от народа партия. И нека да има механизъм, чрез който може да се контролира нейното управление, т.е това ще е ролята на опозицията. Така ще бъде уважен вотът на народа, категоричен е той.

Какво виждаме сега, да дадем право на третия мандат да съставя правителство. Няма логика, хората им са отредили малко депутати, а те ще правят кабинет. Как да се случат нещата, когато има разминаване в програмите и начина на управление? Това противоречи на здравата логика и мисъл. След като най-голямата маса от народа е гласувала за първата политическа партия, то нека и бъде даден шанс да управлява. Отварям една скоба и искам да подчертая, че не говоря за хората с отрицателния вот, т.е тези които не гласуват. И когато тази първата не успее, то шансът остава за другите да се докажат, че могат да управляват правилно, каза още д-р Ел Масри.

Не е допустимо за две години да правим осем избора и една бедна държава като България да харчи милиарди за избори, без да има някакъв резултат. Не може безотговорни политици да ни казват с пълна уста, че наесен ще отиваме на избори. Трябва да се сложи край на тази практика. Ръкавицата е хвърлена към Народното събрание, където са хората, които трябва да направят промените. Не може да продължаваме така, защото водим държавата към национална катастрофа, заключи анализаторът д-р Зияд Ел Масри.

Зияд Туфик Ел Масри е роден в Бейрут, Ливан. От 1984 година живее в България, а през 1990 година получава и българско гражданство. Има две висши образования и е доктор на науките. Общински съветник два мандата в Община Бургас. Два мандата е експерт в Народно събрание в комисия Жалби и петиции на гражданите. Открива първата частна болница в България. Здравен експерт и политически анализатор.

Източник: https://newsbp.com/