Фейсбук спасява животи! Гръмко и вярно. Социалната мрежа, с всичките си недостатъци, се оказва истинският фонд за лечение на децата на България. Когато прочетох, че са нужни 300 000 лв.  за борба с коварна болест, сполетяла един малък голям герой, първо се натъжих, после се разгневих от факта, че сме си устроили свят, в който между детския живот и парите стои математическият знак „по-малко“, а после си казах „невъзможно е да бъдат събрани“.

Оказа се обаче, че в България има хора с огромни сърца, изпитващи емпатия. Спасяваща съпричастност.  Огромната сума бе събрана приблизително за месец в група, в която някой продава своя вещ на търг, а парите отиват за нуждаещото се дете. Социалната мрежа отново се превърна в място, което обединява.

Хиляди последователи на каузата търсят необходимото им в благотворителния базар и насочват консуматорската същност на обществото ни в едно дълбоко благородно и истински смислено начинание. Да дадеш шанс на един едва започнал живот да бъде изживяван.

Да подариш надежда на една майка. Да спреш сълзите на един баща. С приключването на кампания веднага се преминава към нова, а енергията на тези хора, желанието им да помогнат, нарастват с всеки нов случай.

В навечерието на светлите коледни празници сме. Време, което е отредено за равносметки, време, в което поспираме и ставаме по-добри. Време за подаръци. Нека тези подаръци бъдат с кауза.

Преди да отидете в големите магазини отворете „Благотворителен базар - Живот за бебе Дилян“ или друг такъв и потърсете там вашето нещо. Така ще зарадвате двама души - единият, от които се бори за своята следваща Коледа.

Математическият знак между детския живот и парите трябва да бъде обърнат. Така е справедливо.