Местните избори безспорно са най-важното политическо събитие на 2019 година в Бургаска област. Те определено могат да се запомнят с напрежението и мъртвото вълнение, което се усещаше месеци преви вота. Бяха преминати граници, за които никой не си е представял, че могат да бъдат прекрачени.

Определено арестът на Николай Димитров е събитие не само от местен, но и от национален характер. Белезниците щракнаха върху ръцете на несебърския кмет дни преди първия тур на вота. Разчистване на сметки, безкомпромисно отношение към търговията с гласове или борба за влияние в най-богата община на България? Все пак Несебър и съставните му селища са с население под 30 000 души и с общински бюджет надхвърлящ 75 млн. лева. Версиите и коментарите ще продължат дълго. 11 бяха кандидатите за кметове и общински съветници в страната, на които прокуратурата поиска имунитета.

Само в Несебър обаче претендентите за местна власт се озоваха в столичния арест и с обвинения от Специализираната прокуратура, която принципно не се занимава с продажбата на гласове, а с организираната престъпност. Въпреки ареста или може би точно заради него, но Димитров спечели изборите на първи тур и то с размазващо мнозинство. Това обаче не му помогна да излезе на свобода и за първи път видяхме как кмет е конвоиран с белезници, за да положи клетва и да встъпи в длъжност. Последваха няколко решения на Специализирания съд, който отказа да освободи Николай Димитров. Изненадващо дни след Коледа кметът на Несебър все пак се прибра у дома. Официална информация защо и как е променена мярката му за неотклонение от иначе словоохотливата прокуратура няма.

И докато всички наблюдаваха с изумление какво се случва в Несебър, на 26 км. по море също се случи нещо неочаквано. В Созопол приключи „ерата Рейзи“. Началото на промяната беше дадено няколко месеца по-рано и отново с помощта на прокуратурата. На 11 март стана ясно, че държавното обвинение се е прицелило към бившия вече кмет на Созопол Панайот Рейзи. Софийската градска прокуратура го обвини в присвояването на 2 млн. лв. и последва освобождаването му от длъжност.

В началото като че ли никой не обърна внимание на случващото се и всички мислеха, че легендарният созополски кмет ще се измъкне и отново ще си върне поста. Последваха обаче серия от политически ходове, които промениха сериозно картинката. Първата стъпка беше на ГЕРБ. Партията изключи Панайот Рейзи от редиците си, но за свой кандидат-кмет припозна не някой от неговите критици, а Красимира Германова. Бившата председателка на Общинския съвет има много достойнства като политик и един недостатък. Тя е с доказан опит, не случайно оглавяваше и Националното сдружение на председателите на Общински съвети.

В Созопол обаче я припознават като дясната ръка на Панайот Рейзи. А по времето на номинациите, созополчани вече разбраха, че могат да променят управлението на общината си. В същото време Панайот Рейзи се оказа водач на листата за общински съветници на СДС. Ако цитираме фактите, то на 3 ноември БСП победи ГЕРБ в морската община. Реално обаче в Созопол всички се обединиха срещу Панайот Рейзи.

Безспорно новият кмет Тихомир Янакиев е харизматичен, има опит и най-важното желание и познания да управлява. Но без мажоритарно-наказателния вот на созополчани това нямаше как да се случи. В седмицата между първия и втория тур на изборите абсолютно всички партии в Созопол без СДС и ГЕРБ заявиха, че застават зад Тихомир Янакиев, за да се промени управлението в общината. И това се случи.

В интерес на истината „всички срещу един“ наблюдавахме и в други общини на Бургаска област. В Средец рамо до рамо на балотажа станаха кандидатите на БСП и СДС в опит да свалят кмета Иван Жабов. Няколко гласа не достигнаха това да се случи. Подобно обединение се видя и в Приморско, но и там опозицията не успя да промени управлението. В Приморско беше любопитна реакцията на СДС. Общинската структура отказа да се подчини на областното ръководство и да подкрепи кмета Димитър Германов.

Местните избори на 2019 ще се запомнят и с това, че няколко успешни кмета започват последните си мандати. Георги Димитров от Карнобат сам реши, че за последно ще управлява общината. Бойко Борисов пък обяви, че неговите кметове няма да управляват повече от 12 години. Това даде доста енергия на опозицията по места. В момента се наблюдават яростни критики срещу градоначалниците, но не защото грешат в действията си, а защото опонентите им от сега искат да заявят мястото си в политическия живот.

През 2019 ДПС загуби две общини – Сунгурларе и Айтос. В Карнобат пък яростни противници застанаха рамо до рамо, за да опонират на кмета Георги Димитров. В опита си да се харесат на съгражданите си ГЕРБ и БСП отказаха да повишат такса смет. Така обаче оставиха Карнобат без пари за почистване, с препълнени контейнери и …. ядосаха карнобатлии.

В Бургас промените като че ли дойдоха след изборите, а не преди вота. Кметът Димитър Николов започна серия от промени в администрацията си и извади от екипа си знакови лица. Макар че кампанията тук може да се определи като нервна, на моменти мръсна и изпълнена със слухове, тя премина основно в социалните мрежи. Ниска избирателна активност, отлив на гласове и безпрецедентен брой невалидни бюлетини. Това бяха изборите в Бургас.