Народният представител и журналист подреди най-важните събития, които са белязали града ни и страната ни през изминалата година

Чумата по дребните преживни животни е един от най-кризисните моменти на 2018 год. според бургаския журналист и депутат Диана Саватева. Самата тя признава, че ситуацията е била изключително трудна и за самата нея. „Аз трябваше да отида при хората, които ме познават от дете и да говоря с тях. Кости също пламна от тази зараза. Изключително трудно е да се говори в такъв случай с хора, които гледат животни, че е по-добре да се спре заразата. Да се гарантира също така и бързото и адекватното им обезщетение“, коментира Саватева.  Ситуацията тогава беше нагнетена допълнително и от опитите на определени хора да политизират проблема, отчита народният представител. „Създаде се грешно усещане в стопаните, че животните им се избиват без да има за какво. Беше цинично да се внушава, че няма такъв проблем. Насърчаваха стопаните да се противопоставят на властите. Не бива политическите страсти да излизат пред скоби при такава заплаха. Не мога да си представя какво щеше да се случи ако заразата беше плъзнала“, допълни Саватева.

В равносметката си за изминалата година Диана Саватева предпочита да се концентрира върху положителните неща, които са се случили в страната като цяло и в частност в Бургас. Ето как тя определя 2018.

„Винаги в работата ми Бургас е приоритет. Местният акцент ми е водещ, но трябва да мислим и в национален план. Две са нещата, които определям като ключови за 2018“, обясни Саватева.

Това, според нея, са българското европредседателство и приемането на пакета със закони за хората с уврежданията.

Европредседателството премина успешно и като съдържание, и като организация. Когато нещо има очевидно позитивен финал, ние подценяваме усилията, които са положени. Редно е да се замислим и да дадем оценка на многото хора, които участваха, за да се случи това. Още повече, че по време на нашето председателство бяха поставени няколко ключови теми. Аз откроявам две основно – едната е свързана с разширяването на ЕС с включването на Западните Балкани, а другата е горещата тема за миграцията.“

Второто събитие с национално значение е промените в законите, свързани с хората с увреждания.

„Винаги съм имала чувствителност към тази тема. Само припомням, че преди 11 години вестник 24 часа пое една инициатива – Достъпен град. Тя беше насочена към преодоляването на проблеми, които сега изглеждат наивни. Преди 10-11 години например нямаше рампи, нека да не го забравяме. И сега има проблемни места, но промяната на градската среда е очевидна. Това, което се случи е, че беше направена сериозна стъпка към решаването на проблемите на тази немалка общност в перспектива, а не на парче. Работата беше много трудна, с много очевиден външен натиск и за добро, и не до там. Забелязвах нездравословни тенденции. Но нека се опитаме да видим пълната половина от чашата. Законите минаха и на второ четене, предстои да видим какво ще се случи с тяхното прилагане.“

За Бургас събитията, които оставят най-голям отпечатък през изминалата година, според Диана Саватева са 3:

На първо място е приключването на два от лотовете на пътя Бургас – Слънчев бряг. “Знам колко опасности криеше този път. Той все още не е довършен, а аз се надявам, че последният лот – обходът на Поморие ще се случи през тази година, коментира Саватева. Според нея разширението на пътя е от изключителна важност, защото той е част от основния бизнес в региона – туризма. Няма какво да се лъжем трябва добре поддържана връзка между летището и най-големия черноморски курорт“, отчита Саватева.

Второто събитие, което оставя своята следа през миналата година, е откриването на филиала на Националната художествена галерия. „Това е мой личен приоритет, към който се отнесох и с голяма доза лична емоция“, признава Диана Саватева. Преди близо две години проектът за филиал на НХА изглеждал като неясна перспектива. „Доста трудности видях по време на случването. Нещата не изглеждаха толкова лесно постижими, но с общи усилия успяхме. На първо място като активност поставям община Бургас, но и народните представители подкрепихме и дадохме своя принос да го има този филиал. Така на практика Бургас вече е с три висши учебни заведения“, отчита Саватева.

Третото място за Диана Саватева е още един инфраструктурен проект. „Видя се светлинка в тунела по отношение на инфраструктурата на Странджа. Пътят, който свързва крайбрежието с вътрешността. Малко Търново – Царево е отсечка от 56 км., а през 2018 год. започнаха два частични ремонта. Първият между селата Изгрев и Българи. „Хората, които пътуваха за нестинарските игри видяха, че тази отсечка вече е в относително добро състояние, защото най-изровените участъци бяха изцяло преасфалтирани. Частичен ремонт започна и на пътя от Българи към Граматиково. Това обаче е частичен ремонт и няма нищо общо с цялостната рехабилитация, припомня Саватева. Той ще възстанови 10 км. от най-лошата част на пътя. „Това не е достатъчно и ние го разбираме, но трябва да се обръща внимание на случващото се“, допълни народният представител. През ноември беше обявена и обществената поръчка за проекта на цялостната рехабилитация.