41-годишният англичанин Оуен Уолкът, който беше арестуван в Бургас, е дал доброволно съгласие да бъде предаден на съдебните власти на Великобритания. Това е станало на проведено днес съдебно заседание в Бургаския окръжен съд, съобщиха от неговия пресцентър.

„Исканото лице не се отказа от принципа на особеността, според който лице, предадено на друга държава, може да бъде съдено, но само за престъплението, за което е предадено“, заявиха от съда.

На Оуен се дава тридневен срок, в който по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест той има право да оттегли съгласието си да бъде предаден на британските власти. Следващото заседание е насрочено за 25 март.

Уолкът е обявен за международно издирване от британските власти, с издадена Европейска заповед за арест, за въоръжени обири на автосервиз на територията на английския град Лийдс.

Англичанинът е привлечен като обвиняем за заговор за извършване на грабеж от търговски обект между 04.09.2015 г. – 27.09.2015 г. Извършен е бил въоръжен грабеж на търговски сервиз, при който са били отнети части за автомобил с висока стойност, възлизащи на 140 000 паунда. Собственикът на сервиза е бил наранен с мачете, а освен това е бил използван и зареден револвер. Спрямо четирима други участници в деянието са повдигнати обвинения  и им предстои съдебен процес в Кралския съд в гр. Лийдс през м. август тази година. Според британските власти съществуват доказателства, че Оуен Уолкът е планирал грабежа и е предоставил автомобила, използван за придвижване до местопрестъплението.

Уолкът беше задържан преди седмица в района около Руската гимназия в Бургас. Той заедно с жена си и дъщеря си от две години живеели във Велико Търново. Британецът се е представял с 53 различни самоличности.