Районният съд в Бургас е задържал под стража Йордан В. по искане на прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение. Той е обвинен за това, че на 19 ноември миналата година в гр. Камено, от двуетажна къща и прилежаща към нея постройка, като повредил рамките на дограмата и прозорците им, използвайки отвертка, откраднал мобилни телефони, техника и инструменти на стойност над 300 лева от владението на три лица.

Той е обвинен и за това, че в условията на реална съвкупност с горепосоченото деяние, на същите дата и място, умишлено запалил двуетажна къща с площ 128 кв. м. (собственост на трите лица, чиято собственост са и откраднатите вещи) на стойност 72 000 лева. Преди да драсне клечката, бандитът разлял бензин по подовата настилка на две от помещенията на първия етаж на къщата. Подпалвачът причинил вреди в общ размер на 40 215 лева, унищожавайки мебели, техника и покъщнина.

Обвиняемият е задържан благодарение на отличните действия на служителите на Областната дирекция на МВР – Бургас.

Според прокурора налице е обосновано предположение за това, че Йордан В. е извършил престъплението, в което е обвинен. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че обвиняемият може да се укрие или да извърши ново престъпление. Той мотивира тезата си с фактите, че Йордан има предходни осъждания за кражби, закана за убийство и противозаконно отнемане на МПС, а също така по делото е налична справка, от която е видно, че е изтърпял повече от 6 години ефективно наказание „лишаване от свобода“, като е излязъл от затвора през февруари 2018 г. В Гърция е осъден за извършване на кражба, грабеж и незаконно притежаване на оръжие, а въз основа на престъпната си деятелност е доживотно депортиран от съседната ни държава.

Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража Йордан В.

Определението на Районния съд подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Бургас.