Професор от София ще прави експертиза как и кога точно е убит елен край Приморско. Случаят е от преди седмици. Тогава в района на известната туристическа местност Бегликташ мъж се натъкнал на разфасованото животно.

Очевидецът веднага подал сигнал на Спешния телефон 112, след което следва акция на горски служители. В нея бързо се включват два екипа стражари от Югоизточно държавно предприятие-Сливен и един екип от Регионалната дирекция по горите в Бургас, разказаха пред Грамофона нюз екипи от ЮИДП-Сливен.

„В 21 часа засякохме автомобил да се движи бавно с около 20-30 км/час по пътя Приморско-Созопол. Колата беше настигната, спряна, а вътре установихме термокамера, 4 раници, ножове и в раниците имаше кръв и косми от благородни животни. Веднага уведомихме РПУ-Созопол и на място дойдоха колеги и оттам.

Лицето, за което имаме данни, че е извършил престъплението, е от Созопол. Той обяснил пред полицаи, че бил късно вечерта в гората, за да се поразходи и същевременно наблюдавал с термокамерата си животни. В дома му не е било открито нещо нередно, не успяхме да намерим оръжието, с което е бил убит елена”, разясниха още горски стражари.

Според тях от известно време отново са се активизирали бракониерските набези.

„Няколко поредни вечери след случаят излизахме отново на проверки, но нито чухме изстрели, нито имаше движение на автомобили. Проблемът е, че бракониерите вече са много добре оборудвани. С въпросните термокамери ни виждат от километри и където и да се скрием, веднага им светваме. Именно затова те са с няколко крачки преди нас. Случайност е да засечем някой, както се случи преди няколко седмици”, разказаха още от екипите на ЮИДП-Сливен.

По първия случай вече има образувано досъдебно производство, казаха пред екипа ни от прокуратурата. Софийският професор освен че ще изследва как е бил убит елена, ще прави и експертиза чия е кръвта в раниците на спрения за проверка созополчанин.

Снимка: Николай Николов, Шофьори Бургас