На седем лодки без външна маркировка, скрити в тръстиките в района на квартал Горно Eзерово, са попаднали инспектори на ИАРА, съобщиха от рибарската агенция. Това се е случило при проведена на 13 февруари в часовия диапазон от 15:30 до 18:00 часа планирана проверка по бреговете и във водите на езерото Вая. В мащабната акция са участвали и служители от Областната дирекция на МВР–Бургас.

В лодките са открити хрилни мрежи с обща дължина 3200 метра. Лодките и мрежите са иззети от служителите на ИАРА с констативен протокол срещу неизвестен извършител.

От ИАРА напомнят, че се забранява риболовът с мрежени риболовни уреди в обектите по чл. 3, ал. 1 от ЗРА, с изключение на риболова, извършван във водите на Черно море и река Дунав, при условията на чл. 17 от ЗРА и от лица, регистрирани по реда на чл. 25 от ЗРА – във водните обекти, за които е извършена регистрацията. Забранява се пренасянето и превозването на мрежени риболовни уреди с изключение на лицата, притежаващи валидно разрешително за стопански риболов по чл. 17 и регистрирани по реда на чл. 25. При съмнение за извършване на нарушения и нередности гражданите могат да съдействат, като сигнализират на тел. 112.

И през уикенда служители на ИАРА са продължили с проверките за нарушители във водоемите в Бургаско.

В събота около 18:00 часа, след извършена проверка на язовир Мандра, в близост до моста след село Димчево е открита мрежа около 100 м, поставена в работно положение. Мрежата е иззета с констативен протокол срещу неизвестен нарушител.

В неделя сутринта в 09:30 часа при рутинна проверка на езерото Вая са открити мрежи с дължина 200 м. Те са извадени и иззети на съхранение с констативен протокол срещу неизвестен извършител. Не е установен улов на риба.

И в следобедните часове от 14:30 до 18:30 след извършен патрул по вода на язовир Мандра служители на ИАРА са открили 4 хрилни мрежи с обща дължина около 250 м, поставени в работно положение в района на „Стерила“. Уловената около 10 кила риба от вида „сребриста каракуда“ е върната обратно във водата.

В почивните дни, след подадени сигнали на тел. 112, инспектори на ИАРА са извършили проверка на язовир Порой и река Луда Камчия край руенското село Листец. На язовира са открити 3 нерегламентирани мрежени уреди „кош“ за улов на езерен рак. На река Луда Камчия са установени и извадени от работно положение 7 мрежи с обща дължина около 250 м. Акцията е извършена съвместно със служители на полицията в Айтос. За извършените проверки са съставени два констативни протокола срещу неизвестни извършители.