Бургаската окръжна прокуратура е предала на съд Кирил К. и Стойко Ч., съобщиха от държавното обвинение. Те са обвинени за това, че в периода от 10 юли до 1 август 2018 г. пренесли през ГКПП „Пристанище Бургас – Запад“ от Русия 122 416 кутии с цигари марка REGINA RED на стойност 918 120 лева и 109 872 кутии цигари марка NZ10 на стойност 824 040 лева. Цялата стока е на обща стойност 1 742 160 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Мъжете се познавали от години и били в близки приятелски отношения. Двамата решили да извършват официално внос на дървен материал от Руската федерация, който впоследствие да реализират на пазара в държави – членки на Европейския съюз, като по този начин прикриват реалния внос на стоки с търговски цели – цигари, които следвало да бъдат скрити в дървения материал.

Кирил К. основал търговско дружество през месец септември 2017 г. След това упълномощил Стойко Ч. да борави без ограничения със средствата на фирмата и да сключва всякакъв тип договори. Двамата успели да организират и осъществят планирания от тях контрабанден внос на цигари, които били поставени в контейнери с дървен материал.

Окръжният съд в Бургас е насрочил заседанието си по делото за утре, 17 септември.