Ресторантьорът Кирил Христов е убил случайно главния готвач на ресторанта си в Несебър Никола Колев.

Тази теза се налага от мотивите, с които вчера съдия Петя Петрова постанови домашен арест за бизнесмена, известен като Кирил Принца. На 17 април вечерта той застреля своя готвач и дългогодишен приятел. На Христов е повдигнато обвинение по чл. 115 от Наказателния кодекс за умишлено убийство.

Прокуратурата поиска постоянен арест за 59-годишния софиянец. Изненадващо обаче още на първото дело, на което се решаваше мярката му за неотклонение, Кирил Христов беше оставен под домашен арест. Днес от Бургаския окръжен съд оповести мотивите на съдия Петя Петрова, с които тя обосновава решението си. Публикуваме текста без редакторска намеса.

В открито съдебно заседание, провело се на 20.04, Бургаски окръжен съд наложи мярка „Домашен арест“ на Кирил Христов. Като анализира доказателствено обезпечените факти по делото, съдът прие, че актът на произведена стрелба с процесното оръжие не сочи за умишлени действия на обвиняемия. Наличните до момента доказателства еднозначно насочват към извод, че действията на Кирил Христов, с които е причинил смъртта на пострадалия – Никола Колев, не са били целенасочени към причиняване на общественоопасния резултат.

Според обвинението, след организирана почерпка в ресторанта, стопанисван от обвиняемия, при качване на пострадалия в автомобила, държейки в ръце законно притежавано оръжие – пистолет „Зиг зауер“, Кирил Христов е произвел изстрел. В следствие на това е било причинено единично огнестрелно нараняване на гръдния кош на пострадалия.

Според Окръжния съд на Бургас, задържането на обвиняемия Христов по мярка за нетклонение, би се превърнало в една предварителна санкция, което е недопустимо според нормите на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Съдът акцентира: „че тежестта на обвинението не е в състояние, сама по себе си, да оправаде задържането на лицето, когато от данните по делото не могат да бъдат изведени факти, отнасящи се до съществуване на реална опасност от бягство или извършване на нови престъпления“. На основание чл.64 ал.4 от НПК, Бургаският окръжен съд определи наложената мярка „Домашен арест“. Съдът счита, че със същата успешно ще бъдат постигнати целите по чл.57 от НПК, съобразявайки характера на тази процесуална мярка и ограниченията, които законът налага във връзка с изпълнението й.

При обжалване или протестиране, делото ще бъде гледано от Апелативен съд – Бургас, на 26.04.2016 г.