Разпитвали задържаните от Петър Низамов – Перата афганистанци с нелицензиран преводач. Това поставя под съмнение достоверността на техните показания, обяви адвокатът на Низамов Мартин Пеев.

Според него клиентът му трябва да се прибере у дома свободен, а не с наложена мярка за неотклонение. Адвокат Пеев е категоричен, че клиентът му не е извършил престъпление.

„Петър Низамов до сега е бил 72 часа в ареста, а после и под домашен арест, т.е. той е лишен от свобода. Разпитите на афганистанците са незаконни, защото лицата са неизвестни. Без значение е, че са посочили как се казват. Никой от нас не знае дали това е действителната им самоличност“, коментира юристът.

Той съобщи още, че Низамов е направил опит да се обади на телефон 112, но не е успял да се свърже със Спешния център, защото е нямало обхват. От справка в СИМ карата на телефона му става ясно, че след позвъняването до 112, Низамов се е опитвал да се свърже и с човек от горското, за да съобщи, че е заловил нелегално преминали границата.

В крайна сметка Низамов е изпратил заловените към границата с Турция. Мъжете са били задържани в района на Звездец от патрул на Гранична полиция. Адвокат Пеев допълни още, че в родното Наказателно право няма термин „граждански арест“, а задържане.  

В пледоарията си той заяви, че заловените афганистанци са престъпници, а клиентът му е действал професионално. „За кое трябва да говорим в момента? За това, че трима престъпници са стоели 15 минути със завързани ръце, след като са бръкнали в окото на Низамов, или за човек, който е защитил България? Чии интереси защитаваме сега?“, допълни адвокат Мартин Пеев.

Според прокуратурата действията на Петър Низамов са незаконни и с висока степен на обществена опасност. Пред съда Петър Низамов заяви, че иска мярката му за неотклонение да бъде парична гаранция или подписка. Уточни, че е обиден от ситуацията и не е искал да обира задържаните мъже.