При специализирана полицейска операция в Бургас е разбита престъпна група, която активно се е занимала с нелегална миграция. До момента са арестувани десет души, като се очаква броят да бъде увеличен до края на деня. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Групата е превеждала през границата мигранти, осигурявала е транспорт, след което ги е извеждала през границата на страната. Предстои да бъдат повдигнати обвинения. Групата е била изключително активна през последните няколко месеца”, каса министър Стоянов.

Акцията е съвместна с Гранична полиция и ДАНС. Като до момента разследването е показало, че престъпната група е действала на територията на цялата страна.

„Тук имаме строга йерархия, с лидер на групата, както помощници и логистици” – каза вътрешния министър.

Маршрутите, по които са прекарвани мигрантите са били различни. Престъпната група е действала едва от няколко месеца, като е била наблюдавана и доказателства за това вече са събрани. От МВР нямат информация да има замесени в схемата гранични служители.

„Задържан е и лидерът, който е ръководил групата, като до момента е установено, че всички са криминално проявени лица”, уточни министър Стоянов.

Министърът отказа да даде повече информация около акцията, но обяви че съвсем скоро, ще бъде даден брифинг от прокуратурата, където ще се дадат повече детайли.