С 43% са скочили новообразуваните дела за разпространение на дрога. Това съобщи апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

18% повече са и осъдителните присъди по този тип дела през миналата година. За сметка на това върнатите дела и приключилите с оправдателна присъда са под 2%. Според апелативния прокурор, в Бургас се взимат адекватни мерки срещу разпространението на дрога, особено сред подрастващите.

Около училищата се монтират камери, полицейски патрули също се разполагат в близост до учебните заведения. По инициатива на кмета Димитър Николов в училищата ще се правят тестове за употребата на наркотици.

Прокурори са съдействали при изготвянето на декларациите, които родителите могат да разпишат, ако искат децата им да бъдат проверявани. Ако училищен тест излезе положителен, срещу детето, което е използвало наркотици няма да се повдига обвинение.

„Важно е да се знае, че никой не е длъжен да разписва декларацията. Тестове против волята няма да се правят, но трябва да се заостри вниманието на родителите и обществото към проблема“, уточни Петров.

 

Снимка: dariknews.bg