Бургаският районен съд пусна срещу 6000 лв. гаранция 46-годишния кувейтски гражданин Мустафа Албалуши. Той бе задържан като виновник за тежка катастрофа в Бургас.

Инцидентът е възникнал на 20 август около 19.35 ч. на кръстовището на улиците „Даме Груев“ и „Лазар Маджаров“. Чужденецът с лек автомобил „Мерцедес В 180“ тръгнал да извършва ляв завой, като отнел предимството и блъснал правомерно движещия направо мотоциклет „Хонда CBR“, управляван от 18-годишен бургазлия. Младежът е откаран в реанимация с лицево-черепна травма, дълбока прорезна рана в шийната област и фрактура на носа, с опасност за живота. Пострадали са и неговата 18-годишна спътничка, която вече е претърпяла две операции, а в понеделник ѝ предстои и трета, както и 18-годишната дъщеря на кувейтския гражданин, пътувала в мерцедеса, която е прегледана и освободена за домашно лечение с диагноза „охлузвания на носа“.

Районният съдия Анатоли Бобоков е приел, че има обосновано предположение за извършителството на деянието, но кувейтецът нямало да се укрие или да извърши друго престъпление. Не бил осъждан, имал имот тук и посолството гарантирало за него.

Обвиняемият бил опериран преди три седмици, а и обещал да съдейства за лечението на пострадалите.

По закон прокуратурата няма право да му наложи забрана за напускане на страната, тъй като не е обвинен в тежко умишлено престъпление, а в такова по непредпазливост. А забрана за напускане на страната може да се наложи за непредпазливо деяние само ако след него е настъпила смърт, обясниха от държавното обвинение за Gramofona.com.

На практика това означава, че кувейтецът може съвсем спокойно да си тръгне от България.