Екстрадираният в петък вечер от Турция Димитър Желязков, известен с прякора си Митьо Очите, е обвинен в това, че е завладял целия погребален бизнес на територията на област Бургас. Това е казал пред журналисти наблюдващият делото прокурор Калин Близнаков, цитиран от агенция "Фокус".

Спрямо Желязков са предявени обвинения за организирана престъпна група - за извършване на палежи, разпространение на наркотици, леки и тежки телесни повреди, т.е побоища на лица, които не искат да се подчиняват на групата, обясни той.

По думите на прокурора към него има и обвинения за изнудване и заплащане на "такса спокойствие" от търговски лица на територията на Бургас, Слънчев бряг и Ямбол.

Димитър Желязков е с 98 % инвалидност от ТЕЛК. Това пък обяви адвокатът му Илиян Василев на заседанието на Специализирания наказателен съд, който гледа днес мярката му за неотклонение, съобщи Dnevnik.bg.

Заседанието трябваше да започне в 15 ч., но защитникът поиска то да бъде отложено за 17.30 ч., за да може да се запознае със събраните доказателства. Адвокатът поиска Желязков да бъде прегледан от лекар, тъй като по време на престоя си в Турция е бил опериран и кърви, съобщи БНР.

Пред магистратите Желязков обясни, че здравословното му състояние е влошено и изтъкна, че при това състояние няма как да остане в ареста, защото там няма нужните условия да поддържа необходимата санитарна хигиена, съобщи агенция "Фокус".

По-рано пред журналисти самият обвиняем се оплака, че се притеснява за здравето си и че и дъщеря му получила обвинение, пък била майка. Той не знаел тя в какво е обвинена.

"Обвиненията към мен са несериозни. Сега обвиняват и дъщеря ми, как може такова нещо? Тя е майка", възмути се Желязков, цитиран от БНР.

В крайна сметка спецсъдът остави за постоянно в ареста Димитър Желязков - Митьо Очите, предаде БТА. Въпреки че днес в съда беше извикан екип на Спешна помощ, състоянието на Желязков позволява той да остане в ареста, сметна съдът. По делото имало доказателства, че пътуването му до Турция е било планирано, а не е било с цел да се укрива. Това ставало ясно от свидетелски показания.
Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Снимка: Олег Попов, NOVA