Производството срещу Бенчо Бенчев е компрометирано и незаконно. Това заявиха в съдебната зала адвокатите на бургаския бизнесмен.

Те поискаха разследването да бъде върнато на Районната прокуратура за отстраняване на нарушенията по него. Като аргументи защитата на Бенчев изтъкна, че цялото разследване е извършено от следовател, а не от разследващ полицай. Адвокатите Найденов и Менков считат, че няма ясно формулирано обвинение , какво точно е извършил Бенчо Бенчев.

Според двамата има много тежки противоречия в обвинителния акт. Те посочиха още, че някои от страниците на обвинителния акт не са преведени на български език, а са оставени на гръцки и турски и не става ясно какво точно е написано вътре.

Юристите уточниха, че в Истанбул има четири хотела с името „Рамада“ и не е посочено точно в кой от хотелите са задържани Бенчо Бенчев и Димитър Желязков.

От Прокуратурата контрираха, че всеки един лист от производството е бил преведен надлежно от преводач. От държавното обвинение считат, че в Закона ясно е казано, че разследването се води от следовател, а не от разследващ полицай.

Според прокурорите също много ясно е описано в какво точно е обвинен бургаският бизнесмен и няма пречка да се даде ход на делото. След два часа съдебният състав трябва да каже дали делото ще бъде върнато на Районната прокуратура, или ще започне по същество.

В кулоарите на съда адвокат Менков коментира пред Gramofona.com, че му е най-трудно да защитава човек, който не е извършил престъпление.