60-годишният Владимир Колев, който е обвинен за смъртта на 33-годишния велосипедист от Царево Евелин Дуков ще трябва да посрещне празниците под домашен арест. Съдът измени мярката му за неотклонение от подписка в по-тежка. Това обаче не зарадва приятелите и роднините на загиналия мъж. „И сега какво?

Семейството на Евелин от една година бял ден не е видяло, а този ще си пие ракията в къщи за Нова година“, недоволстваха близки на Евелин. Днес се проведе разпоредителното заседание за катастрофата от 3 декември миналата година. Евелин е пътувал с велосипеда си когато е пометен от бясно движещ се автомобил. Експертизата е доказала, че шофьорът на колата-убиец се е движила с 94 км/ч при максимално позволени 50 км/ч.

Часове след трагедията е задържан и Владимир Колев. Той е открит в почивната база в Приморско, в която работел. Алкохолът в кръвта му е бил рекордните 2,7 промила. Въпреки събраните доказателства и до ден днешен Владимир Колев твърди, че не той е бил зад волана във фаталния ден.

„Не съм шофирал. Не знам кой и какво е разпознал. Съжалявам за момчето, но не съм карал аз. Колата ми не се заключваше, а се пали само с бутон“, коментира в съдебните кулоари 60-годишният софиянец. Той е с богато криминално досие, лежал е и в затвора. За 38 години обаче имал едва две нарушения на Закона за движение по пътищата. Едното, че е бил без колан, а второто за липсата на „Гражданска отговорност“.

Тъй като Владимир не признава вината си, делото срещу него ще протече по общия ред. Адвокатът му Радостин Пенев поиска нова комплексна медицинска експертиза. Настоява обаче вещите лица да са от София, а не от Бургас. Делото ще започне по същество на 9 януари 2019 год. По същото време семейството на Евелин пък ще внесе искане за промени в Наказателния кодекс.

Над 1000 души вече са подкрепили инициативата на почерненото семейство. Близките на Евелин настояват да се завишат наказанията, когато шофьорите предизвикали тежки катастрофи са били пияни или дрогирани.

За по-строги санкции и изменения в НК днес се обявиха и от местния парламент в Царево. Съветниците приеха декларация, с която настояват не само за по-строги присъди при смърт на пътя, но и за по-драстични санкции още при първите констатирани нарушения.