Бургаският окръжен съд е постановил мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Александър Л. Той е привлечен като обвиняем за извършено престъпление, изразило се в това, че на 21 май тази година държал в складово помещение в Поморие с цел разпространение високорискови наркотични вещества – метамфетамин, амфетамин, канабис и екстази.

Разследването е в своя начален стадий. До момента по делото са разпитани обвиняемият и свидетели, извършено е претърсване в посоченото местопрестъпление и са иззети в различни полиетиленови опаковки и в различни по грамаж и форма разфасовки суха тревна маса, реагирали при направения полеви тест на „канабис“; прозрачни кристалообразни вещества и твърдо топче с неправилна форма, които отчели реакция на  „метамфетамин“; бяло блокче, реагирало на „амфетамин“; две жълти таблетки, реагиращи на „MDMA екстази“; 104 бр. сиви таблетки, отчели реакция  на „екстази MDMA“; полиетиленови плика тип „клипс“; електронна везна.

Най-общия първоначален преглед на доказателствения материал позволи на настоящия състав да направи едно разумно предположение за възможността Александър Л. да е автор на деяние, за което му е повдигнато обвинение. По делото липсват доказателства, обосноваващи твърдяната в искането на прокуратурата опасност обвиняемият да се укрие, но според съда е налице реалната опасност Александър Л. да извърши престъпление, ако не бъде задържан. Тази опасност съдът извежда от факта, че настоящото деяние е осъществено в изпитателния срок на предходното осъждане на обвиняемия за други такива престъпления – за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества, както и от множеството различни по форма и вид съхранявани извън дома му вещества, реагирали като наркотични при извършените полевите тестове.

Окръжният съд в Бургас е счел, че доводите за постоянно местоживеене на обвиняемия и изразеното желание да се отзовава на нуждите на разследването не опровергават преценката на съда за наличие на опасност от нова негова криминална проява, която не би могла да бъде осуетена от ограничението да не напуска жилището си при поставяне в условията на „Домашен арест“.

Определението на Окръжния съд може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.