Поне със 7 тона е бил претоварен камионът, който помете 12 автомобила на светофар в Айтос и предизвика истинска касапница. Това обяви окръжният прокурор Георги Чинев. Според него има вероятност претоварването да е довело и до отказ на спирачките. Държавното обвинение обаче се концентрира най-вече на факта, че 51-годишният шофьор е бил дрогиран зад волана.

Дрегер е отчел наличието на метамфетамин, а при оглед на остатъците от купето на камиона е намерен и портфейлът на Кольо Иванов. Вътре, между личните му документи, разследващите се натъкнали и на пакетче с прахообразно вещество. Полевият тест е отчел, че отново става въпрос за метамфетамин. Държавното обвинение настоява Кольо Иванов да остане в ареста.

Катастрофата, която той предизвика доведе до смъртта на 28-годишна жена, а трима души са тежко ранени. Освен това мъжът има множество нарушения на Закона за движение по пътищата, отчита още Прокуратурата. Защитата на Иванов иска той да бъде под домашен арест и ако трябва да се следи с електронна гривна. Адвокатите смятат, че наличието на наркотици все още не е доказано, защото не е готова кръвната проба. Ако се окажело, че тя е чиста, а претоварването на камиона е факт, то тогава трябва да се промени обвинението, смятат адвокатите Бойчо Боев и Пламен Найденов.

Прокурор Георги Чинев контрира, че шофьорът със сигурност е знаел за претоварването на камиона и в този случай също трябва да носи наказателна отговорност. Пред съда Кольо Иванов също поиска да бъде пуснат под домашен арест.

Заяви, че няма да се укрива, а и има 13-годишна дъщеря, която трябвало да изучи. До минути Бургаският окръжен съд ще реши дали той трябва да остане  ареста, или ще може да се прибере у дома.