Точно преди година Царево беше потресено от невероятна трагедия.

На кръстовище в Приморско загина 33-годишният колоездач Евелин Дуков.

Младият мъж беше пометен от пиян шофьор. Експертизата сочи, че в кръвта на водача Владимир Колев е имало рекордните 2,7 промила алкохол. Освен че е бил пиян, 60-годишният мъж е шофирал бясно, показват експертизите.

По време на катастрофата той се е движил с 94 км/ч, което е почти двойно от позволената за населено място скорост. В момента обаче шофьорът, който е и с богато криминално досие, е на свобода.

Мярката му за неотклонение е подписка. Година след смъртта на Евелин, делото още не е тръгнало. Първото заседание е насрочено за 20 декември. Причината за забавянето е експертиза, която трябвало да докаже вменяем ли е шофьорът.

Преди година Владимир твърдеше, че няма никакви спомени от деня на инцидента. Оправда се със стара травма от удар с брадва в главата. Мнението на психиатрите обаче е, че той е вменяем и може да носи пълната отговорност за действията си. Приятелите и близките на Евелин все още не губят вяра и очакват справедливост от съда.

На 20 декември те ще се съберат на мълчалив протест пред Съдебната палата в Бургас. Категорични са, че в случая не става въпрос просто за смърт на пътя, а за убийство. „Не можеш да изпиеш една бутилка алкохол и да се качиш в колата, а после да те съдят за смърт по непредпазливост“, категорична е сестрата на Евелин Дуков – Даниела.

Приятелите на младия мъж искат промяна в Наказателния кодекс. „Когато шофьорът е бил с алкохол или наркотици, трябва да се завишат наказанията. Присъдата трябва да започва от поне 10 години затвор. Защо да не бъде и доживотен“, коментира Даниела.

Тя иска също така в подобни случаи съдът да приема, че деянието е извършено с умисъл. „Всеки знае, че не можеш да шофираш след 0,5 промила. Ако тогава се качиш в колата, то си наясно, че можеш да убиеш“, обясни Даниела.

„Знам, че подобни промени няма да помогнат в нашия случай, но могат да са полезни за други след нас“, коментира още младата жена. Тя и всички приятели на Евелин се надяват на 20 декември да получат подкрепата на повече хора, които да се съберат заедно с тях пред съда.

Протестът за поредната смърт на пътя е насрочен за 9 часа, а първото заседание по делото трябва да започне в 10.